Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

18. 11. 2021. 12:34   >>  12:35

GP URA

"Injac odgovara na zahtjeve upućene Boškoviću"

Ministarka odbrane Olivera Injac odgovara na zahtjeve za slobodan pristup informacijama, u vezi sa najvećim crnogorskim pašnjakom, koje je GP URA slala buivšem ministru Predragu Boškoviću, saopštila je Ljiljana Jokić ispred Građanskog pokreta URA.

“Za vrijeme bivše vlasti smo slali veliki broj zahtjeva za slobodan pristup informacijama, u vezi sa najvećim crnogorskim pašnjakom i drugim po veličini u Evropi, našom Sinjajevinom, jer nismo mogli dobiti zvanične podatke od Ministrstva odbrane, odnosno tadašnjeg ministra, Predraga Boškovića”, saopštila je Jokić.

Kako je podsjetila, Vlada Crne Gore je 5. septembra 2019. donijela odluku o vojnom poligonu, i pritom zanemarila stav katunjana iz Mojkovca, Kolašina, Šavnika, Žabljaka, Danilovgrada i Bijelog Polja.

,,Zanemarila je sve proteste građana i peticiju kojom je traženo da umjesto vojnog poligona, Sinjajevina bude park prirode za koji postoji studija Agencije za zaštitu prirode i životne sredine koju je Evropska Unija finansirala sa oko 260 hiljada eura”, napominje Jokić.

Danas, kako kaže, imamo ministarku koja dijeli informacije od značaja za rješavanje ovog problema i ulaže napore u cilju njegovog rješavanja, za razliku od bivšeg ministra, koji je želio da pod velom tajnosti od Sinjajevine da napravi vojni poligon.

“Svjesni smo da ovo nije pitanje koje se rješava za dan, ali se zaista dugo čekalo da se ukine odluka o uspostavljanju vojnog poligona. Ako koga treba podsjetiti na značaj Sinjajevine, na njoj je prisutno oko 1300 vrsta i podvrsta vaskularnih biljaka, od kojih  56 vrsta vaskularne flore ne prelazi granice Balkanskog poluostrva, 40 vrsta ima nacionalni status zaštite, 18 se nalazi na CITES konvenciji, dok se dva taksona nalaze na Habitat Direktivi, a jedan na Bernskoj Konvenciji. Pa i da ništa od biljnog svijeta ne spomenemo, dovoljno je razloga da Sinjajevina ne bude poligon. Dužnost svih nas je da zaštitimo prirodu u Crnoj Gori”, ističe još Jokić.

Građanski pokret URA će kao i do sada biti uz katunjane.

”Radićemo sve što je u našoj moći da se Sinjajevina sačuva i da se proglasi zaštićenim područjem”, zaključuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније