Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

18. 11. 2021. 15:21 >> 15:22

OMBUDSMAN

Donacija za 16 korisnika Doma učenika u Plužinama

Zaštitnik ljudskih prava i soboda Crne Gore Siniša Bjeković sa saradnicima je posjetio JU Obrazovni centar Plužine i uručio donaciju za Dom učenika u kom živi šesnaestoro djece.

Kako ističu u saopštenju Ombudsmana, u staroj montažnoj zgradi sa dotrajalim inventarom žive i uče djeca iz seoskih područja, od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

U susret Međunarodnom danu djeteta, u kratkom roku izražena je velika solidarnost i sakupljena donacija od kompanije Savana (u čijem su vlasništvu Mall of Montenegro, hoteli Ramada i Zeta i poslovna zgrada Europoint), Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore, Glavnog grada Podgorica, Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kompanije Okov i zaposlenih u instituciji Zaštitnika. Za djecu i Dom obezbijeđeni su jorgani, jastuci, posteljine, peškiri, pidžame, školski pribor, televizor, dva računara, karaoke zvučnici, sredstava za higijenu, slatkiši i skromna novčana pomoć.

Zaštitnik je djeci poručio da im danas mobilni telefoni i druga savremena tehnologija mogu pomoći da se na neki način približe brojnim mogućnostima koje nude veće sredine i apelovao da vrijeme provedeno na internetu koriste i u obrazovne svrhe.

“Znam da vam nedostaju brojni sadržaji koji su dostupni vašim vršnjacima sa primorja ili u Podgorici, ali to ne smije biti razlog da trpite nejednakosti u obrazovanju, dostupnosti zdravstvene, socijalne ili neke druge zaštite”, rekao je on.

Djeci je predstavljen rad instutucije Zaštitnika, s fokusom na sektor za prava djece i mladih, kao i mogućnosti kako da se obrate kada im treba pomoć, savjet ili ako imaju predloge za unapređene dječjih prava u Plužinama.

Osim zaposlenih u instituciji, u posjeti su učestvovala i djeca iz Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana, koji su imali priliku da upoznaju vršnjake i vide kako i u kojom uslovima uče i žive djeca odvojena od porodica.

“Iako su djeca veoma skromna i nijesu imala veće zamjerke ni želje, u razgovoru sa direktorom Obrazovnog centra i zaposlenima, kao i neposrednim obilaskom vidjeli smo da se ipak mora obezbijediti rekonstrukcija objekta i zamjena dotrajalog inventara, kao što su kreveti, stolice, podovi. Nedostaju i zavjese, tepisi, ali i neke sitnice da oplemene prostor i uljepšaju svakodnevicu”, rekao je Bjeković.

Zahvalio je svima koji su se u kratkom roku odazvali pozivu i pomogli da se obezbijede neke prioritetne stvari i pozvao na nastavak sličnih akcija i ulaganja.

“Ove stvari su primarno nadležnost i obaveza džave, ali svaka iskazana solidarnost i nesebična pomoć i razumijevanje za ovakve situacije samo su kvalitet više i vrijednost za cijelo društvo i svakako ljudska satisfakcija za te pojedince i njihove kompanije”, kazao je Zaštitnik.

On je podsjetio da se institucija temom učeničkih domova bavila prije dvije godine, kada je izrađen poseban izvještaj i date preporuke nadležnima, koje su i dalje aktuelne.

Predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić istakao je da su sva pitanja koja se tiču unapređenja života djece u fokusu njihove pažnje, navodeći da u kontinuitetu sprovode programe pomoći i podsticaja u vidu obezbjeđivanja udžbenika, stipendiranja, pomoći u organizovanju ekskurzija, plaćanja stanarine za djecu u domu, kao i ulaganja u vaspitno-obrazovne ustanove. On je naveo da su u redovnoj komunikaciji sa upravom doma, te da Opština ostaje zainteresovana za dalje aktivnosti u vezi sa poboljšanjem uslova u ovom objektu.

“Za male sredine najviše znače i najviše se vrednuju sitnice. Mi na krupno nismo ni navikli. Iz prakse se pokazalo da sugrađani imaju razumijevanja kad nešto objektivno ne može da se završi, kad niste nadležni i slično. U slučaju Doma, treba o tome govoriti, treba ukazati i to će sigurno doprinijeti rješavanju problema”, kazao je on.

Zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković istakla je važnost posvećenosti i zalaganja zaposlenih koji brinu o djeci u školi i domovima učenika u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније