Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

22. 11. 2021. 14:30   >>  14:31 3

LAKUŠIĆ

Bivša vlast omogućila da bahati pojedinci budu iznad države

Nemoć ili višedecenijsko nečinjenje nadležnih državnih organa da se odupru nelegalnoj i nekontrolisanoj eksploataciji šljunka na podgoričkim rijekama, ogleda se ovih dana u bahatom ponašanju pojedinaca i preduzeća koja se bave eksploatacijom šljunka, a koji se pokušavaju staviti iznad države, kao da se radi o njihovoj ličnoj svojini. To je, prije svega, rezultat odnosa bivše vlasti prema ovom pitanju, gdje je pojedincima i preduzećima, bliskim izvršnoj vlasti, bilo dozvoljeno sve, naročito pred izbore, ocijenio je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić.

Devastacija u donjem toku rijeke Morače, kao i okolnog područja koja je urađena posljednjih decenija, je, kako navodi Lakušić i te kako bila poznata činjenica prethodnoj vlasti koja nije preduzimala adekvatne mjere, jer sve indicije govore da je jedan dio te vlasti bio u direktnoj sprezi sa građevinskom mafijom, radi ostvarivanja enormnog profita od eksploatacije šljunka, koji se procjenjuje na 138.000.000 eura.

"Nekontrolisanom i nelegalnom eksploatacijom šljunka iz korita rijeke, ali i pod plaštom dodijeljenih koncesija za regulaciju riječnog korita, načinjena je nesaglediva šteta ovoj rijeci, ali i okolnom području, koje dijelom ulazi u II zaštitnu zonu vodoizvorišta Bolje sestre, što je nanijelo ogromnu štetu Regionalnom vodovodu. Nivo korita Morače je na ovaj način spušten za 10 metara, što je ishodovalo sniženjem nivoa podzemnih voda, a što je imalo za posljedicu smanjenje izdašnosti okolnih izvora. Ovako drastičan pad izdašnosti samog izvora je rezultat ljudskog faktora, dok se jedan manji dio može pripisati i klimatskim promjenama. U tom smislu, glavni uticaj i najveći izazov sa kojim se suočava Regionalni vodovod je nekontrolisana i nelegalna eksploatacija šljunka u koritu rijeke Morače koja u kontinuitetu traje decenijama", navodi Lakušić.

Osim sporadičnih upozorenja, kako dodaje, prethodna vlast nije preduzimala konkretne mjere i aktivnosti da se devastacija rijeke Morače i vodoizvorišta Bolje sestre zaista zaustavi.

Nadležna služba Regionalnog vodovoda je od dolaska novog menađžmenta intenzivirala nadzor ovog područja i u saradnji sa nadležnim organima i MUP-om Crne Gore preduzimala urgentne mjere na zaustavljanju dalje devastacije korita rijeke Morače. Po podnešenim prijavama Regionalnog vodovoda, nadležni organi i MUP Crne Gore sproveli su dalje radnje u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.

"U državama koje su uvele red u ovoj oblasti na obalama rijeka se grade savremena postrojenja za eksploataciju šljunka i pijeska i formiraju prodajna mjesta sa istovarnim postrojenjima. Na taj način, država drži sve pod kontrolom, sprečavajući devastaciju rijeka i njihovih obala. Zato apelujem na nadležne organe i inspekcijske službe da zaustave divljanje u ovoj oblasti i osuđujem nasilničko ponašanje pojedinaca iskazano prema novinarima i direktorima državnih preduzeća čije je funkcionisanje, zbog haotičnog stanja u ovoj oblasti, ozbiljno ugroženo. Ono što je zabrinjavajuće je i to što pravosudni sistem u ovakvim situacijama, nema adekvatne sankcije za počinioce ovih djela", navodi se u saopštenju Lakušića.

On poručuje da ne smije biti kompromisa sa onima koji nelegalno eksploatišu šljunak i trajno devastiraju korito rijeke Morače, a samim tim i izvorišta Bolje sestre.

"Obaveza je i izazov kako svih nadležnih državnih organa, tako i cjelokupne zajednice, da u svojim domenima nastave sa sprovođenjem dosadašnjih mjera, kao i da se upotrebe sva raspoloživa zakonska sredstva, koja će dati vidljive, mjerljive i dugoročne rezultate na rješavanju ovih izazova u cilju obezbijeđenja trajne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, a time i održivog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja", ističe Lakušić

On se zahvalio svima koji su doprinijeli da se zajedničkim aktivnostima zaustavi višedecenijsko uništavanje i devastaciju donjeg dijela toka rijeke Morače, kao i izvorišta Bolje Sestre.

Poručuje da će preduzimati sve mjere koje su u njihovoj nadležnosti, ukoliko nadležni organi ne budu radili svoj posao u smislu podrške aktivnostima Regionalnog vodovoda na zaštiti vodoizvorišta, ili ukoliko se ne budu sprovodile zakonom propisane radnje na zaustavljanju i preveniranju ovih nelegalnih aktivnosti.

"Sa trenutno uspostavljenom saradnjom, na dobrom smo putu da zajedničkim snagama prekinemo nelegalnu eksplotaciju šljunka i najzad stanemo na kraj devastaciji čije su posljedice pogubne po životnu sredinu, izvorište Bolje sestre i naravno, po vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, na čije uspješno funkcionisanje se oslanjaju i prihodi ostvareni od ljetnje turističke sezone", naglašava Lakušić.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније