Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

01. 12. 2021. 11:30 >> 11:40

VIDEO OEBS-A

Zaustaviti rodno zasnovano nasilje

Misija OEBS-a u Crnoj Gori objavila video spot koji poziva da se zaustavi nasilje, u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Javnom kampanjom koja poziva na okončanje rodno zasnovanog nasilja, a koja uključuje TV spot i kampanju na društvenim mrežama, Misija OEBS-a u Crnoj Gori pridružuje se globalnoj akciji „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Kampanja „16 dana aktivizma“ počela je 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Video je napravljen u partnerstvu sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava kako bi se podigla svijest javnosti o rasprostranjenosti nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djevojčicama. Podstiče sve da preduzmu mjere za sprječavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Prema OEBS-ovoj Studiji o nasilju nad ženama u Crnoj Gori iz 2019. godine, skoro svaka peta žena kaže da je od svoje 15. godine doživjela fizičko i/ili seksualno nasilje od strane partnera ili nepartnera. Više od tri od deset žena iskusilo je seksualno uznemiravanje. Istraživanje je, takođe, pokazalo da se četvrtina slaže da nasilje nad ženama često izaziva žrtva, ali se takvi stavovi polako mijenjaju, podsjeća OEBS.

Rodno zasnovano nasilje je kršenje ljudskih prava koje ugrožava bezbjednost i sigurnost žena i djevojčica širom svijeta. Ima dugoročne posljedice na pojedince u njihovom životu i na šire društvo u kojem žive. Rodno zasnovano nasilje može imati različite oblike, od psihološkog, seksualnog i ekonomskog do fizičkog, a probija se kroz sve kulturne i društvene barijere.

Misija OEBS-a i Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, kako poručuju, nastaviće da promovišu rodnu ravnopravnost i nedvosmisleno se zalažu za politiku nulte tolerancije prema nasilju u porodici.
Nasilje se može stati na kraj. Zaustavimo ga. REAGUJMO!

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније