Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

03. 12. 2021. 13:00 >> 14:00

VAG

Jačati odgovornost za primjenu zakona

U Crnoj Gori potrebno je jačati odgovornost za primjenu zakona i strateških dokumenata, što će uticati na unaprjeđenje stanja ljudskih prava i sloboda građana, ocijenjeno je na sastanku zaštitnika Siniše Bjekovića sa šeficom Misije OEBS-a ambasadorkom Domik Vag.

Bjeković i Vag razmijenili su stavove o medijskoj situaciji u Crnoj Gori i saglasili se da su govor mržnje, lažne vijesti i prijetnje novinarima najveći izazovi sa kojima se treba suočiti u ovoj oblasti.

„Misija pomno prati dešavanja u svim slučajevima koji se odnose na slobodu izražavanja”, kazala je ambasadorka Vag.

Ona je navela da Misija ostaje posvećena pružanju stručne i tehničke podrške u analizi politika i praksi u vezi sa slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

“Kao i podizanju svijesti javnosti o rasprostranjenosti nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djevojčicama“, kazala je Vag.

Kako je dodala, Misija je spremna da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori i njenim institucijama u dostizanju ciljeva nacionalne politike.

Sastanku su prisustvovale i menadžerke programa za demokratizaciju i medije, gospođe Christine Brandauer i Zuzana Paukova koje su predstavile planove i angažman Misije u tim oblastima za naredeni period.

Zaštitnik Bjeković smatra da trenutno u oblasti ljudskih prava i sloboda problem nije u zakonodavstvu, već u odgovornosti za njegovu primjenu i ispunjavanju preuzetih obaveza.

„U kontekstu tema koje su u fokusu interesovanja OEBS-a u Crnoj Gori, već duže vrijeme ukazujemo na potrebu unaprjeđenja medijskih sloboda i stvaranje boljeg ambijenta za rad, oslobođen bilo koje vrste pritisaka, a ujedno i podizanje profesionalnih standarda i odgovornosti“, rekao je on.

Zaštitnik je posebno skrenuo pažnju na položaj žena u novinarstvu, kao i trend da su žene u javnom životu generalno izloženije različitim oblicima napada i omalovažavanja, upravo po osnovu pola.

„I poslednji ekstremni slučajevi porodičnog nasilja sa tragičnim posljedicama, ali i brojnost ovih delikata pred sudovima za prekršaje ukazuju da ova tema ostaje jedan od apsolutnih prioriteta crnogorskih institucija ali i društva u cjelini“, kazao je Bjeković.

Prema riječima zaštitnika, politički događaji reflektuju se na klimu u društvu i odnose među vjerskim i nacionalnim grupama, posebno u periodu izbornih procesa.

„S tim u vezi, ukazujem na potrebu nastavka sprovođenja kampanja i drugih aktivnosti koje će uticati na smanjenje govora mržnje i svih delikata kojima se širi netolerancija, podstiču tenzije i podjele u društvu. Posebno je važno raditi sa mladim ljudima, koji veliki dio vremena provode na društvenim mrežama i portalima, i skloni su da nekritički usvajaju i šire različite štetene sadržaje“, kazao je Bjeković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније