Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ I. P. ]

05. 12. 2021. 18:42   >>  18:43 5

PRIJEDLOG PARLAMENTU

Njegošev i Dan ekologije predloženi za državne praznike

Njegošev dan - crnogorski praznik kulture i Dan ekologije predloženi su za nove državne praznike, a o tome će se poslanici izjasniti na sjednici parlamenta koja će početi 13. decembra.

Klub poslanika Demokrata predložio je da se 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, proglasi za državni praznik.

Taj dan, kako se navodi, obilježio bi se održavanjem kulturnih manifestacija koje će biti posvećene liku i djelu Njegoša.

“Brojne su države na svijetu u kojima postoje praznici posvećeni imenima značajnim za književnosti i kulture koje nastaju na njihovim prostorima", kaže se u predlogu Demokrata.

Navodi se da se na taj način brendira vlastita istorija i kultura, a imena u vezi sa kojima se obilježavaju praznici se etabliraju kao kulturno nasljeđe ne samo pojedinih država, već i svjetske književnosti.

“Proslavljanje ovakvih praznika ne predstavlja samo egocentrično slavljenje vlastite kulture, već slavljenje svjetske kulturne baštine u djelima značajnih ličnosti sa našeg prostora”, kaže se u obrazloženju.

Demokrate su izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima dostavile parlamentu 23. juna.

Klub poslanika "Mir je naša nacija" predložio je da se Dan ekologije slavi 20. septembra kao državni praznik.

Navodi se da je od usvajanja Deklaracije o Crnoj Gori kao ekološkoj državi donijeto više propisa koji regulišu oblast životne sredine, ali da nijesu svi adekvatno i u potpunosti sprovedeni.

“Prema životnoj sredini se moramo odnositi odgovorno i kao dobri domaćini a sve zarad nasljedstva koje moramo ostaviti budućim generacijama. Kao država bogata prirodnim resursima ne smijemo dozvoliti devastaciju prirode na uštrb ekonomskog razvoja vec je najvažnije pronaći balans”, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, ispravan odnos svakog građanina prema životnoj sredini je njegov doprinos efikasnoj primjeni propisa u ovoj oblasti.

“Pitanje životne sredine je jedna od rijetkih preostalih društveno relevantnih tema sa potencijalom za mobilizaciju građana u društvenom aktivizmu”, kaže se u predlogu Miloša Konatara, Božene Jelušić, Suade Zoronjić i Srđana Pavićevića.

Oni smatraju da je neophodno uložiti dodatne napore u izgradnji svijesti, obrazovanja i kulture posebno djece i omladine.

Zato je cilj, kako se navodi, unapređivanje životne sredine razvijanjem svijesti o značaju ekologije, odnosa prema njoj, na osnovu koje će čovjek težiti očuvanju i njenom unapređivanju.

“Tako bi se prepoznala i usvojila načela, standardi, vrijednosti održivog razvoja, a predlog zakona da Crna Gora dobije drzavni praznik kojim se obilježava Dan ekološke države doprinosi tom cilju”, kaže se u obrazloženju.

Poslanici koalicije "Mir je naša nacija" su predlog o izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima dostavili Skupštini 20. septembra.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније