Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

05. 12. 2021. 23:33   >>  23:34

MAŠINE SE NE GASE

Korona povećala medicinski otpad

Korona je uticala i na povećanje medicinskog otpada u Crnoj Gori. Podaci pokazuju da je prošle godine bilo 505 tona infektivnog otpada, farmaceutskog 1.600 kilograma i 9 tona pato-anatomskog. Privatne zdravstvene ustanove sakupile su 35 tona. Koliko je uništavanje tog otpada koštalo građane nijesmo uspjeli da saznamo od Ministarstva zdravlja.

U preduzeće Ekomedika svakodnevno stigne između 2 i 2,5 tone infektivnog medicinskog otpada koji sakupe zdravstvene ustanove iz Podgorice, Nikšića i primorskih opština. 

"Ovdje kod nas je pogon za preradu infektivnog otpada, tu su vam igle, gaze tuferi, špricevi, sistemi za infuziju", kazao je za TVCG Rade Đukanović, rukovodilac pogona za obradu medicinskog otpada. 

Za zdravstvene ustanove sa sjevera zadužen je njihov pogon u Beranama. Preradom, otpad postaje bezbjedan, kaže Đukanović.

"Proces sam traje od nekih 20-30 minuta.Počinje od ubacivanja otpada, njegovog mljevenja, podizanja temperature, isušivanja, tu se vrši sterilizacija na određenoj temperature, poslije toga dolazi do hlađenja otpada, da bi on mogao da se istrese kao komunalni otpad."

Mašine se ne gase, jer je zbog korone, samo prošle godine bilo 70 tona više otpada.

"U današnjem vremenu radimo u dvije smjene.To je od 7 ujutru do 7 naveče.To je prije korone bilo značajno manje ali sada se povećalo baš dosta", dodaje Đukanović. 

Iz ministarstva zdravlja nijesmo saznali koliko građane košta uništavanje takvog otpada. Podatak koji smo pronašli iz 2014. pokazuje da je država tada po kilogramu plaćala jedan euro i 85 centi. Prostom računicom dolazimo do podatka da je u pitanju milionski iznos koji država izdvaja za ovu uslugu. No, koliki je to iznos za sada samo zna ministarstvo zdravlja.

Svetlana Vlahović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније