Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

06. 12. 2021. 15:40   >>  15:41 1

ABAZOVIĆ-ŠPOLJARIĆ EGER

Borbom protiv korupcije CG napreduje ka EU

Crnoj Gori potrebna je "zelena" tranzicija, zasnovana na temeljima antikorupcije, održivog razvoja, rodne ravnopravnosti, s ciljem sveobuhvatne reforme institucija koje će jasno stremiti EU standardima, ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na sastanku sa Mirjanom Špoljarić Eger, pomoćnicom generalnog sekretara UN, pomoćnicom administratora UNDP i regionalnom direktoricom UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država (ZND).

Abazović je izrazio zadovoljstvo ukupnom saradnjom sa UNDP, koja svih ovih godina, pouzdan i aktivan partner Crne Gore u realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva.

„Kvalitet projektnih rješenja koja je inicirao UNDP i podrška koju je pružio Vladi Crne Gore u njihovoj realizaciji doprinijeli su bržem i efikasnijem razvoju nacionalnih politika, strateških programa i praktičnih rješenja u dostizanju razvojnih ciljeva i Agende 2030", istakao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade je izrazio zadovoljstvo dinamikom zajedničkih aktivnosti i zahvalio UNDP-u na podršci koju je pružio Crnoj Gori u odgovoru na pandemiju Covid19.

Pomoćnica generalnog sekretara UN, pomoćnica administratora UNDP i direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjana Špoljarić Eger, pohvalila je posvećenost države da jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije napreduje u procesu pristupanja EU. Iskazavši podršku UNDP-a daljem jačanju kapaciteta u okviru sektora pravde i bezbjednosti, između ostalih, s ciljem prevencije govora mržnje i rodno zasnovanog nasilja, Špoljarić Eger je istakla važnost koordinacije svih relevantnih institucija.

„Uprkos sveobuhvatnim naporima usmjerenim prema unapređenju nacionalnog pravnog i funkcionalnog okvira, izostaju rezultati u borbi protiv nasilja nad ženama. UNDP je spreman da podrži jačanje administrativnih i institucionalnih kapaciteta kako bi se obezbijedila implementacija Istanbulske konvencije. Efikasna međusektorska koordinacija koja uključuje sve relevantne aktere – vladine institucije, policiju, sudstvo, tužilaštvo, kao i adekvatno uključivanje NVO sektora u pružanje podrške žrtvama, ključni je preduslov za multidisciplinarni odgovor na rodno zasnovano nasilje“, naglasila je ona.

Potpredsjednik Vlade i regionalna direktorka UNDP-a saglasni su da je kontinuirana regionalna saradnja veoma važna.

„Primjer odlučnosti regiona da zajednički napreduje, čak i kad su u pitanju izazovne teme, je kontinuirana saradnja regionalnih tužilaštava po pitanju ratnih zločina. Crna Gora je već poslala poruku da je posvećena pomirenju sa prošlošću na Zapadnom Balkanu. Još jedan pozitivan primjer regionalne saradnje je SEESAC, koji podržava državu u ispunjavanju obaveza, koje se odnose na kontrolu oružja, iz pregovaračkog poglavlja 24“, istakla je Špoljarić Eger.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније