Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

16. 12. 2021. 09:23 >> 09:24

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Počeo trening Podrške dojenju

Majčino mlijeko jedina je prirodna hrana čiji sadržaj i količina zadovoljava i obezbjeđuje pravilan rast i razvoj djeteta, a takođe je poznato da majčino mlijeko smanjuje rizik od pojave alergijskih reakcija, kao i da dojenje štiti od mnogih bolesti i infekcija, kazala je direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Slađana Ćorić.

Otvarajući Trening za podršku dojenju  i ishrani novorođenčadi i odojčadi od 0-24 mjesci, koji će uz podršku UNICEF-a pohađati pedijatri i pedijatrijske sestre iz primarne zdravstvene zaštite i doktori iz Instituta za javno zdravlje, doktorka Ćorić je kazala i kako su istraživanja  potvrdila i značajan doprinos dojenja u razvoju mozga djeteta – inteligencije, te da djeca koja su dojena imaju bolji psihomotorni, emocionalni i socijalni razvoj.

''Kao što prvi udah nakon rođenja označava početak života, tako i prvi podoj, možemo slobodno reći, označava početak zdravlja i svih blagodeti koje dojenje donosi i za novorođenče, ali i za majku '' poručila je doktorica Ćorić.

Ona je kazala da su prioriteti resora zdravlja  unapređenje pristupu i zdravstvenoj zaštiti od najranijeg doba te da je s tim ciljem , a uz podršku  UNICEF-a  oformljen Komitet za podršku dojenju čiji je cilj unapređenje zdravlja majki, novorođenčadi i odojčadi.

''Zadaci Komiteta su konkretni i jasni, a vjerujem i u mjerljiv rezultat svih nas koji ćemo biti dio ovog tima, čiji je osnovni zadatak podrška zdravom okruženju, a to možemo imati samo ako obezbijedimo sigurno i zdravo odrastanje naših mališana”, kazala je Ćorić.

 Podoj u prvih sat nakon rođenja,dodaje, a onda i kontinuirano dojenje tokom prvih šest mjeseci, pa i do dvije godine, mogu nam garantovati ispunjenje ovih ciljeva.

“Komitet će imaće i savjetodavnu funkciju, a biće zadužen i za pružanje stručne pomoći, promociju, edukaciju...Cilj nam je da podrška dojenju u kontinuitetu bude prisutna u porodilištima , ali i drugim zdravstvenim ustanovama, porodici, na radnom mjestu, kao i zajednici kojoj pripadamo '' kazala jeĆorić.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić, naglasio je značaj ovakvih edukacija jer, kako je kazao, usavršavanje donosi zdravo radno okruženje, ali se i odgaja društvo koje vjeruje ljekarima.

“On je kazao da se snaga zdravstvenog sistema ogleda u zajedništvu svih nivoa zdravstvene zaštite, te da ljekari na primarnom nivou imaju posebnu ulogu u ljekarskoj zajednici.

Trening o dojenju i ishrani novorođenčadi i odojčadi od 0-24 mjseca održava se u Bečićima. Radi se po najnovijim smjernicama i standardima SZO i UNICEFa, a pohađaće ga 26 učesnika koji će kroz proces kontinuirane medicinske edukacije dalje obučavati sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori.

Podršku stručnom usavršavanju pružila je i prof. Aneta Pavličić Bošnjak, ekspertkinja iz Hrvatske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније