Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

22. 12. 2021. 15:21 >> 15:23

MEPG

Projekti za OSI: 80.000 eura za pet NVO

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma potpisalo je ugovore sa pet nevladinih organizacija koje su ostvarile pravo na sredstva za finansiranje nevladinih projekata u oblasti zaštite lica sa invaliditetom.Ukupna sredstva koja su opredijeljena za finansiranje projekata iznose 80 000 eura.

Ovi projekti će, kako je saopšteno iz Ministarstva, osobama sa invaliditetom omogućiti lakši pristup objektima i otkloniti arhitektonske prepreke koje ih sprječavaju da samostalno i sa lakoćom ostvaruju svoja prava.

“Ukupna sredstva koja su opredijeljena za finansiranje projekata iznose 80 000 eura”, navodi se u saopštenju.  

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović izjavio je da je Ministarstvo dužno da, u skladu sa zakonom, stvori dostupno okruženje i otkloni sve arhitektonske prepreke koje sprječavaju osobe sa invaliditetom da samostalno i sa lakoćom ostvaruju svoja prava.

“Ovo je veoma značajan projekat. Pozivam sve NVO koje se bave zaštitom osoba sa invaliditetom da dođu kod mene na razgovor, da utvrdimo činjenično stanje pristupačnosti objekata u Crnoj Gori i da, paralelno sa tim, sačinimo bazu objekata koji nijesu pristupačni, a trebali bi biti, kako bi zajedničkim snagama omogućili OSI nesmetano kretanje”, dodao je ministar Mitrović. 

Jelena Raičević, koja je ispred MEPG-a bila predsjednica Komisije za dodjelu finansijskih sredstava za projekte NVO sektora saopštila je da je od ukupno 18 projekata koji su konkurisali, pet projekata po ocjeni nezavisnih procjenjivača ocijenjeno sa najvećim brojem bodova. Kako je naglasila, prvorangirani projekat je dobio sredstva u iznosu od 20 000 eura koja će biti uložena u izgradnju lifta unutar Dječije bolnice.

“Naš zadatak, misija i vizija je da pravimo pristupačne objekte, da pravimo gradove, gdje će svi imati parvo na nesmetan život”, poručila je Raičević.

Savo Knežević iz prvorangirane NVO “Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju” zahvalio je resornom Ministarstvu, zatim Komisiji jer su prepoznali značaj  projekta.

„Ovaj projekat neće biti od koristi samo jednoj ciljnoj grupi, već svim građanima Crne Gore. Svakako da će ovaj projekat načelno imati zadatak da obezbijedi lakši pristup osobama sa invaliditetom. Višesektorska diskiriminacija će se zaustaviti i spriječiti na određeni način upravo kroz realizaciju ovakvih projekata“, izjavio je Knežević.

Ovaj događaj, kako je saopšteno, dobar je primjer saradnje između NVO sektora i Vladinog sektora.

“U narednom periodu Ministarstvo  e pratiti realizaciju  projekata koji su dobili sredstva, odnosno realizaciju Ugovora  ijim potpisivanjem su NVO preuzele obavezu namjenskog korišćena sredstava i unapređenje oblasti zaštite lica sa invaliditetom.  “

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније