Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Jelica Novosel, TVCG

27. 12. 2021. 20:59 >> 21:02
1

NEOBIČNO INTERESOVANJE

Mladi Andrija zabavu našao u pletenju i tkanju

Podgorički gimnazijalac Andrija Mujoviću za razliku od svojih vršnjaka, slobodno vrijeme provodi uz pletivo i ručni rad. Kaže da je sa 11 godina imao razboj na kojem je naučio da prede i tka.

Priča o starim zanatima i zanatlijama obično govori o gašenju te tradicije. Da ne mora uvijek da bude tako, primjer je mladi Andrija Mujović, koji se od djetinjstva bavi ručnim radom. Gledajući svoju baku polako je ušao u svijet rukotvorina.

"Provodio sam dosta vremena kod babe tokom raspusta i gledao sam kako ona radi. Ona je tada heklala. U početku sam pratio pokrete, a onda uz njene instrukcije počeo da heklam ono osnovno, a kasnije i da pletem. Prvi heklani rad sam napravio sa osam godina. Nakon toga sam sam istraživao, interesovalo me šta se nekad radilo i kako je nastajala odjeća, pošto je sve bilo u domaćoj radinosti", priča Andrija.

Tkanje je vještina kojom danas rijetko ko vlada, privilegija koja pruža stvaranje nečeg novog, to je razlog što tkanje za Andriju predstavlja najveće zadovoljstvo, ali istovremeno i izazov.

"To je proces koji traje dugo, od pripreme vune, pranja, predenja, farbanja, pripreme za samo tkanje i na kraju tkanje, traje nekoliko nedjelja nekad i mjeseci, sve zavisi od težine motiva koji se radi", kazao je Andrija.

Član je folklornog ansabla KIC Budo Tomović i često je imao priliku da oblači narodnu nošnju. Kostim bogato ukrašen tradicionalnim motivima budi u njemu želju da izradi sopstvenu nošnju, i planira da je sam napravi.

Andrija je đak trećeg razreda Gimnazije Slobodan Škerović i rukovodi sekcijom na kojoj uz pomoć mentora uči svoje drugare o starim zanatima i vještinama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније