Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

28. 12. 2021. 13:53   >>  13:55

URUČENE NAGRADE POBJEDNICIMA KONKURSA

Mladi poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne Gore

Uručenje nagrada osnovcima i srednjoškolcima, pobjednicima različitih konkursa organizovanih s ciljem promovisanja procesa evropske integracije, koji su pokazali svoje znanje i kreativnost, govori u prilog činjenici koliko prepoznajemo važnost proaktivnog učešća mladih u kreiranju i sprovođenju javnih politika, kao i njihovo društveno i građansko angažovanje. Ova omladina je budućnost naše zemlje i nada u bolje sjutra, a to istovremeno povećava našu odgovornost jer ako želimo bolju budućnost onda moramo i svim silama nastojati da tome doprinesemo, poručila je zamjenica glavne pragovaračice, Dragana Marković.

Danas su pobjednicima online konkursa „Koliko znaš o EU“, kao i nagradnih takmičenja povodom Evropskog dana jezika i Evropskog dana nauke, uručene nagrade. Mladi su izrazili zadovoljstvo učešćem u konkursima i poručili da vjeruju u evropsku budućnost Crne Gore.

Nagrade su primile Hana Vocaj, učenica Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Podgorice i Anita Alili, učenica Osnovne škole „Srbija” iz Bara, pobjednice online kviza „Koliko znaš o EU?“.

Takođe, nagrađeni su i Jovana Kešeljević i Novak Koprivica, učenici Gimnazije "Stojan Cerović" iz Nikšića za pobjednička mjesta na kvizu o poznavanju evropske nauke, odnosno na takmičenju o poznavanju evropskih jezika.

Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji organizovao je tokom 2021. godine tri takmičenja namijenjena mladim ljudima, u okviru projekta „EU4ME“ koji finansira Evropska unija.

Pobjednici su nagrađeni pametnim satovima, a nagrade im je uručila zamjenica glavne pregovaračice, Dragana Marković.

"Zaista raduje činjenica da smo na svim konkursima imali veliki odziv djece, što samo svjedoči o njihovom pojačanom interesovanju za ovaj proces a nas dodatno obavezuje na kontinuiranu posvećenost informisanju i promovisanju ovog dijela javnosti kroz razne aktivnosti koje su u planu u narednom periodu, a sve u cilju da mlade aktivno uključimo u različite segmente integracionog procesa", kazala je Marković.

Ona je poručila da je velika čast biti s ovim mladim generacijama, budućim ključnim akterima u našem društvu i prevodnicima procesa i zahvalila djeci na ukupnom angažmanu i praćenju procesa.

"Mi ćemo se potruditi da zajedno s njima osiguramo budućnost naše zemlje u Evropskoj uniji, kako bi ravnopravno sa ostalim vršnjacima iz država članica mogli da uživaju sve koristi koje pripadnost toj zajednici nosi", zaključila je Marković.

„Željela bih se zahvaliti organizatorima takmičenja što su nam dali mogućnost učestvovati, proširiti svoje znanje i ostvariti jako vrijedne nagrade“, kazala je jedna od nagrađenih, Anita Alili.

Novak Koprivica, jedan od pobjednika takmičenja o poznavanju evropskih jezika, istakao je da je poznavanje jezika od vitalnog značaja za svakog čovjeka. Kako je kazao, jezik je zapravo, spsobnosna svjetlost, nepogrješiv kompas i orijentir i predstavlja jedan leksički arsenal.

„U prirodi svake zemlje i države jeste da prolazi kroz izvesne promjene koje će obogatiti repertoar i široku lepezu vrijednosti, a te vrijednosti su znatno skupocjenije ako govorimo o Crnoj Gori kao članici Evropske unije. Tako da se iskreno nadam i duboko vjerujem da će crnogorsko slikarsko platno dobiti i biti obogaćeno evropskim akvarel bojama“, poručio je Koprivica.

On je kazao da crnogorski brod kao spoj i oazu istorijskog izvornog i modernog treba preusmjeriti ka svom prirodnom staništu, ka mjestu gdje su usidreni brodovi svih zemalja kao punopranih članica EU, a to mjesto je mirna i stabilna luka poznata kao EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније