Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M./P.R.

06. 01. 2022. 15:30 >> 19:56
13

JOANIKIJE

"Treba da se izmirimo i prevaziđemo male razlike"

Danas, kada se svi hrišćani raduju, treba da budemo širokog srca i otvorene duše, da zagrlimo jedni druge, da se izmirimo, da prevaziđemo naše male razlike, naše male zavade koje nas snalaze po ljudskoj slabosti, poručio je mitropolit Joanikije tokom nalaganja badnjaka ispred Cetinjskog manastira.

Prvi badnjaci naloženi su u prisustvu sveštenstva koje je predvodio mitropolit Joanikije. On je čestitao okupljenima Badnji dan i Božić.

"Ovaj badnjak ima poseban značaj. Znamo kako je to bilo u vrijeme vladike Danila, kada su se Crnogorci sjedinili oko kolijevke Bogomladenca Hrista na Badnje veče i tu se zavjetovali i Gospod ulio hrabrost u njihopva srca da odbrane i manastir i svoju vjeru i svoje svetinje i čast i obraz Crne Gore", istakao je Joanikije.

Joanikije je kazao da je badnjak na Cetinje stigao iz mnogih krajeva Crne Gore.

"Ne mogu sad sve pobrojiti pošto nijesmo pravili neki veliki skup, nego ko dođe dobro je došao", dodao je Joanikije.

Predstavnik bratstva Martinovića, Ratko Martinović, uz čestitke okupljenima, kazao je da časno i dostojanstveno čuvamo tradiciju naših predaka.

"Koji i u smutnijim vremenima, nego što su ova danas, nijesu znali za veću svetinju nego što je MCP", istakao je Martinović.

Martinović je zamolio Joanikija da se moli za "naše raspeto Kosovo i Metohiju", ali i za "naš narod u Crnoj Gori".

"Da se spuste tenzije vještački stvorene i koji hoće od nas da naprave ono što nijesmo", zaključio je Martinović.

Iz Mitropolije su danas poručili da je proslava badnjeg dana ove godine zbog epidemiološke situacije u Crnoj Gori svedena na minimum, pa bi vjernici ovu situaciju trebalo da iskoriste i osjete skromnost i ljepotu praznika.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније