Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

08. 01. 2022. 15:10   >>  15:11

OMBUDSMAN

U parlamentu mnogo manje priče o romskoj populaciji nego što je trebalo

U crnogorskoj Skupštini je bilo mnogo manje priče o pripadnicima romske populacije nego što je trebalo, što najbolje pokazuje zašto je važno obezbijediti niži manjinski cenzus za pripadnike te zajednice, kazao je Ombudsman Siniša Bjeković.

Bjeković je podsjetio da je 2013. godine Institucija zaštitnika iznijela stanovište da romskoj populaciji treba obezbijediti niži cenzus, kako bi bili adekvatno predstavljeni u Skupštini.

“Mislim da nije bilo nikakvog razloga da se taj stav po bilo kom osnovu revidira”, rekao je Bjeković agenciji MINA.

Bjeković je istakao da, prevashodno jer su Romi marginalizovana grupa,u Instituciji zaštitnika ostaju pri tome da treba omogućiti da imaju svog predstavnika u parlamentu, na sličan način kako je to omogućeno nekim drugim etničkim grupama.

Kako je naveo, najveći dio tih zapažanja viđen je u strateškim dokumentima države, gdje su Romi prepoznati kao vulnerabilna i najmarginalizovanija grupa u državi.

“U parlamentu je bilo mnogo manje priče nego što je trebalo biti, a sa druge strane to je možda jedan od najboljih pokazatelja zašto je važno obezbijediti manjinski cenzus za pripadnike romske populacije”, rekao je Bjeković.

To je, kako je dodao, možda jedan od najboljih indikatora da postojeća struktura parlamenta nije doprinijela raspravi o pravima i statusu Roma u Crnoj Gori.

Bjeković je kazao da ne zna kakvom dinamikom će ići reforma izbornog zakonodavstva, dodajući da se zalaže za utvrđivanje najboljeg modela.

Kako je rekao, ne smatra da bi se putem manjinskog cenzusa ugrozio bilo ko drugi, već da samo treba pronaći odgovarajuću mjeru.

“Bez obzira na ukupno učešće u stanovništvu u Crnoj Gori, Romi su generalno, ne samo sa demografskog aspekta, nego i sa ekonomskog, socijalnog i svakog drugog, vrlo ugrožena i marginalizovana grupa”, rekao je Bjeković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније