Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

11. 01. 2022. 21:09 >> 21:11

SEKULIĆ POJAŠNJAVA

Epidemiolog odlučuje ko će sve u izolaciju

U skladu s novim mjerama od prije dva dana svim oboljelim od kovida izolacija je skraćena na sedam dana, a njihovim bliskim kontaktima na 10 dana. To je, međutim, prethodnih dana izazavalo brojne nejasnoće među građanima, pa smo pojašnjenje tražili od Instituta za javno zdravlje.

Prilog: Dijana Drašković, RTCG

Maja Lalić-Burzanović sa porodicom je praznike proslavila u svom domu, jer je bila pozitivna na korona virus. Kaže da je, što se nje tiče, odmah bilo jasno ko od ukućana ide u izolaciju, a ko ne.

"Dan nakon pozitivnog testa kontaktirao me je epidemiolog, a već dva, tri dana nakon toga na mejl sam dobila rješenje o samoizolaciji - za mene na 10 dana i za maloljetnog sina na 14 dana, iako je moj sin bio negativan na testu. Oni su mi objasnili da djeca idu u izolaciju, jer nijesu vakcinisana. Moj suprug je bio uredno vakcinisan, on nije dobio rješenje o samoizolaciji. Epidemiolog je rekao da on isprati da li će dobiti neke simptome", ispričala je Lalić-Burzanović.

No, prije dva dana na snazi su nove mjere, koje nekim građanima ipak nijesu najasnije. Iz Instituta pojašnjavaju da je sada period izolacije za osobe koje su pozitivne skraćen sa deset na sedam dana, a za njihove bliske kontakte vrijeme karantina je deset umjesto dosadašnjih 14 dana.  

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Nebojša Sekulić kaže da naredba koja je donesena važi za ljude koji su bili pozitivni: "I ako im u ovom momentu ističe sedam dana od pozitivnog testa za njih po automatizmu prestaje izolacija, isto tako za ljude koji su bili u kontaktu ne važi 14 dana, nego ako im danas recimo ističe 7 dana, a dobili su 10 dana, oni su po automatizmu slobodni što se tiče ograničenja kretanja".

Sekulić objašnjava da su bliski kontakti zaraženih svi članovi domaćinstva. No da li će svi oni i dobiti rješenje o izolaciji odlučiće epidemiolozi.  

"Kad imamo omikron soj koji je prisutan ne možemo da kažemo da je potrebno da 15 minuta provedemo u nekom razgovoru i da je to limit koji će odrediti da li smo vi i ja u bliskom kontaktu. Pretpostavljamo i da je vrijeme inkubacije u novom soju kraće, tako da je tu epidemilog da procijeni šta je bliski kontakt", pojasnio je Sekulić.

A primjera u kojima ima nelogičnosti je mnogo. Zato Maja s početka priče nadležnima poručuje da neke mjere moraju biti jasnije.  

"U vrtiću u koji ide moje dijete, jedno dijete je bilo pozitivno i sva djeca iz te vrtićke grupe su dobila rješenja o samoizolaciji. Dok, naprimjer, njihovi roditelji koji su bili vakcinisani nijesu dobili rješenja o samoizolaciji, kao ni njihova braća i sestre. To pitanje djece koja moraju da idu u samoizolaciju duže od roditelja ako su negativni na testu, to je ono što bi trebalo da se pojasni", istakla je Lalić-Burzanović.

A da li će biti novih pojašnjenja, i novih mjera znaćemo sjutra, za kada je zakazana konferencija za medije Instituza za javno zdravlje.            

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније