Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

13. 01. 2022. 12:38 >> 12:39

KAŠĆELAN

"Kruška i Hodžić simboli borbe i ljubavi prema CG"

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista Cetinja položili su vijenac na spomenik herojima Gojku Kruški i Musi Buti Hodžiću na Balšića pazaru.

“Danas smo došli da odamo poštu velikom heroju našeg grada, čovjeku koji je dao život za našu Crnu Goru, koji je za nju disao i kojoj je pjevao dok su mu stavljali omču oko vrata – Gojku Kruški. Proglašen za heroja sredinom prošlog vijeka, Gojko je postao vječni simbol prkosa i ponosa, otpora i prezira prema okupatoru”, kazao je Kašćelan.

On je dodao da su Gojko i njegov albanski prijatelj iz Skadra Musa Buta Hodžić obješeni na Balšića pazaru zbog borbe za svoje ideale, zbog slobode i ovog krša crnogorskog vjekovima nepokorenog. Iako nijesu dočekali ono za šta su se borili – smrt fašizma, Kruška i Hodžić su ostali simbol borbe, nepokolebljivosti i bunta.

“Ledi se krv u žilama svakog 13. januara, ne od ove cetinjske zime i ciče, već od pomisli da je na zvjerski način oduzet život mladića zbog borbe za našu slobodu. Prođe me jeza ali i divljenje zbog načina na koji je Gojkova porodica podnijela zlu sudbinu i kako se ni u tako strašnom zlu nije predala niti ponizila pred okupatorom. Tada dostojni u bolu, danas vrijedni istorijskog sjećanja”, rekao je gradonačelnik.

Grad heroj i njegovi heroji, naglasio je Kašćelan, konstantno nas opominju da moramo slijediti put koji su oni krvlju utrli - put mira i slobode koji vodi ka porodici evropskih razvijenih naroda.

“Cetinjani znaju, ali je nažalost danas dosta onih koji moraju da nauče šta je ljubav prema domovini. Treba da dođu na Cetinje da osjete, vide i razumiju kako se voli i poštuje Crna Gora, kako se brani od onih koji bi vječno da je zgaze različitim čizmama, istog proizvođača. Da stanu ovdje, ispred ovog spomenika i sjete se da pokoljenja djela sude”, zaključio je on.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније