Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

26. 01. 2022. 11:54   >>  12:15 6

JOANIKIJE

Kritika da je vjeronauka dogma pogrešna i zaostavština komunizma

Mitropolit Joanikije je kazao da su kritička mišljenja o vraćanju vjeronauke u škole, jer je to dogma, pogrešna i zaostavština prošlog komunističkog vremena i ideologije koja je napravila mnogo štete.

On je na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji u susret Savindanu 27. januara, u crkvi Svetog Nikole u Kotoru kazao da se čulo ovih dana kako ni po koju cijenu vjeronauka ne bi smjela da se vrati u škole "pošto je vjeronauka dogma i nema kritičkog mišljenja".

"Isto tako sveštena lica, bez obzira što imaju određene reference, naučna zvanja ne smiju biti nigdje, u nikakvim obrazovnim institucijama, 'jer oni propovijedaju dogmu', a tobož nauka mora po svaku cijenu da se bavi kritičkim mišljenjem. I oni su ti, koji tako govore, zastupnici kritičkog mišljenja. Ali, da pogledamo da li neko, ko ne poznaje hrišćanstvo, ko ne poznaje našu vjeru, ko ne poznaje i ne uvažava ogromni kulturni doprinos koji je dala naša vjera našem narodu u svim sferama života, od umjetnosti do običaja, do etike i zapravo do svih oblasti života, kako taj može razumjeti našu književnost, tradiciju, naše kulturno nasljeđe, bez poznavanja vjere? To je prosto nemoguće", kazao je Joanikije.

Takva mišljenja i kritike, da je vjeronauka dogma, da sveštenik propovijeda dogmu, kako je kazao Joanikije, iskrivljuju i samo značenje dogme.

"Dogma uopšte nije nešto negativno u izvornom značenju“, kazao je mitropolit.

Ovakav stav, dodao je, opskuran je i naslijeđen iz komunističkih vremena, iz jedne nakazne ideologije koja je napravila mnogo štete i od čega ljudi nikako da se oslobode.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније