Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Maša Mališić Ljumović ]

29. 01. 2022. 07:09   >>  09:07 1

MEĐUGRADSKE LINIJE

Prvi autobusi od juna, poskupiće karte

Prvi autobusi mogli bi da počnu sa vožnjom auto-putem od 01. juna, saopšteno je Portalu RTCG iz Ministarstva kapitalnih investicija. Iz NVO Klaster prevoza kažu da prevoznici najvjerovatnije neće ukidati linije kroz kanjon Morače, a cijene karata će zasigurno poskupiti zbog poskupljenja goriva i cjelokupne finansijske situacije.

 

Nakon što se zvanično dozvoli upotreba auto-puta za sve kategorije vozila, prevoznici koji se bave vanlinijskim prevozom putnika će biti u mogućnosti da voze na toj relaciji, za razliku od onih koji se bave linijskim.

“Da bi se uspostavio linijski prevoz putnika na nekoj relaciji,  prvo treba da se uradi zvanični daljinar, odnosno, dužina relacije i minimalno vrijeme trajanja vožnje na datoj relaciji, jer na osnovu tog daljinara se prave nove linije koje će saobraćati auto-putem”, objasnili su nam iz Klaster prevoza.

Iako su nam prevoznici rekli da zbog procedure očekuju da nove linije počnu s radom tek 2024. godine, iz Ministarstva kapitalnih investicija kažu da već rade na tome.

“Ministarstvo kapitalnih investicija, trenutno radi na dopunama Pravilnika o određivanju daljinara, koji će kako sada stvari stoje biti u narednih desetak dana objavljen u Službenom listu CG”, saopštili su nam iz Ministarstva.

Nakon stupanja na snagu pravilnika, Privredna komora Crne Gore će objaviti Oglas za postupak usklađivanja međugradskih redova vožnje, na kojem će prevoznici biti u prilici da predlože nove ili izvrše izmjene starih.

“Međugradski redovi vožnje se registruju i ovjeravaju za period 01. jun/31. maj, što znači da bi prve međugradske linije mogle početi sa obavljanjem od 01. juna 2022. godine”, kazali su nam iz tog Vladimig resora.

Autobuski prevoznici, kako navode, nijesu do sada imali razgovore sa  predstavnicima MKI vezano za auto-put. Objašnjavaju da je rast cijena karte u međugradskom prevozu nešto što je izvjesno.

“S obzirom na to da su sve cijene skočile, između ostalog i gorivo, a pomoći koja je obećana od strane Vlade CG, 500 eura po licenciranoj voznoj jedinici,  od 15.aprila prethodne godine još  nema, realno je očekivati da će i cijene karata i usluga u ovoj grani privrede porasti”, kazali su iz Klastera.

Linije koje su aktivne i voze se kroz kanjon Morače voziće se i dalje dok su rentabilne, kažu prevoznici.

“Znači da će vjerovatno postojati, kako ste naveli, "paralelne linije", tj. stare linije koje će ići kroz kanjon Morače i nove linije koje će ići auto-putem”, zaključili su iz NVO Klaster prevoza.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније