Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

03. 02. 2022. 10:25 >> 10:25

SAFE JOURNALISTS

"Prijetnje i pritisci postali sastavni dio novinarstva"

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, a mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, solidarna je s novinarkom Javnog servisa Anom Popović, koja od 22. januara prima prijeteće poruke na društvenoj mreži Instagram. SafeJournalists su pozdravili brzu reakciju nadležnih u ovom slučaju i istakli da se nadaju da će počinilac biti ubrzo pronađen i adekvatno kažnjen.

Marijana Camović Veličković, predsjednica Sindikata medija Crne Gore, koji je član Mreže, izrazila je zabrinutost zbog sve češćih napada na novinare i novinarke tokom protesta ili kao posljedica izvještavanja s protesta koji su sada u Crnoj Gori gotovo svakodnevni.

“Politička situacija i podjele u društvu su došle do usijanja i, kao i uvijek do sada, cijenu plaćaju zaposleni u medijima koji rade svoj posao”, kazala je Camović Veličković.

Ona je istakla da ucjene prate i prijetnje.

“Očekujemo da policija i tužilaštvo odmah, jer je od samog događaja već prošlo nekoliko dana, obavijeste javnost o identitetu počinioca i mjerama koje će da preduzmu u ovom slučaju. Ohrabruje to što je ovaj napad već označen kao krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, kazala je Camović Veličković.

Novinarka Popović je kazala da su "nažalost, prijetnje i pritisci postali sastavni dio novinarstva". Ona je navela da su mnoge njene kolege i koleginice već bili suočeni sa ovakvim izazovima.

„U početku nijesam bila sigurna da li da prijavim prijetnje. Međutim, nastavile su da stižu sa iste adrese i bilo je sve neprijatnije. Bila sam zaista uznemirena. Osjećala sam se ugroženo i zabrinuto za svoju bezbijednost”.

Popovićeva je dodala da se nada da će otkrivanje počinioca „doprinijeti stvaranju društva u kome više neće biti sličnih napada na novinare/ke ili će makar oni biti svedeni na minimum“.

Osnovno tužilaštvo u Podgorici kvalifikovalo je ovaj slučaj kao krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Iz Mreže SafeJournalists će, kako su saopštili, o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne zainteresovane strane.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније