Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

09. 02. 2022. 16:50 >> 16:53

SASTANAK U UPRAVI ZA ŠUME

NVO sektor će pomoći opremom i infastrukturom u zaštiti šuma

Civilni sektor sa sjevera Crne Gore daje punu podršku Upravi za šume u dosadašnjem intenzivnom zalaganju i preduzetim aktivnostima u cilju zaštite crnogorskih šuma. U tom smislu, NVO će podržati Upravu za šume kroz opremu i infrastrukturu koja se koristi prilikom zaštite rijeka, kako bi se na isti način zaštitile i šume, naglasili su predstavnici NVO "Euromost" koji su se danas sreli sa v.d. direktorom Uprave Srđanom Pejovićem.

Na sastanku predsjednika NVO "Euromost" Almera Mekića sa saradnicima i Pejovića detaljno su razmatrani brojni problemi koji opterećuju šumarski sektor, a koji datiraju iz prošlosti i razmjenjena su mišljenja po pitanju njihovog rješavanja.

Pejović je istakao da se šumarstvo i crnogorske šume moraju osloboditi i da se u tome mora djelovati sistemski, kroz proaktivnu saradnju svih nadležnih institucija, NVO i civilnog sektora i ostalih relevantnih subjekata.

Kako navode u saopštenju Uprave, najavljena Strategija razvoja šumarstva trasiraće put neophodne reorganizacije šumarstva, koja će primarno zahtjevati izmjene Zakona o šumama, u čemu treba očekivati značajan doprinos civilnog sektora i NVO kroz javne rasprave. On je pohvalio dosadašnje aktivnosti i projekte NVO "Euromost", a koje imaju nemjerljiv značaj u borbi za očuvanje životne sredine, a samim tim i u očuvanju crnogorskih šuma.

"S obzirom na to da imamo zajednički cilj, a to je zaštita crnogorskih šuma, takve akcije mogu biti samo od pomoći u borbi protiv bespravnih aktivnosti u šumarstvu zbog čega je potrebno intenzivirati saradnju u narednom periodu", kazao je Pejović.

Konstatovano je da je neophodno ukazati javnosti na značaj očuvanja šumskog bogatstva, a posebno ukazati mladima koliko je bitno da se i oni od najranijih dana bave sa ovakvim i sličnim aktivnostima.

NVO "Euromost“ koja je osnovana 2010. godine, danas ima 284 mladih članova, koji aktivno učestvuju u brojnim projektima o zaštiti životne sredine, zbog čega su prepoznati i u regionu. Obzirom da aktivno rade na promociji značaja zaštite šuma, Uprava za šume će nastojati da u narednom periodu pruži podršku njihovim projektima, kako bi se promovisala i šumarska struka koja je deficitarna u Crnoj Gori.

Na kraju sastanka, dogovoreno je da se u naredim mjesecima na obostrano zadovoljstvo zajednički organizuje Eko kamp, na kojem će biti organizovano više aktivnosti - od predavanja na temu zaštite šuma, do akcije pošumljavanja, o čemu će javnost biti naknadno obavještena.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније