Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

17. 02. 2022. 06:20 >> 06:21
2

UBRZO ODLUKA

Prosvjetni radnici podijeljeni oko trajanja časova

Iz Insistuta za javno zdravlje kažu da će naredne sedmice razgovarati sa Ministarstvom provjete o tome da li će školski časovi biti produženi na 45 minuta. Dok pojedini roditelji priželjkuju da časovi traju kao i prije pandemije, prosvjetni radnici su podijeljeni.

Zvuk školskog zvona skoro dvije godine oglašava kraj časa nakon 30 minuta. To, smatra Jelena Maraš, treba promijeniti.

"Tih pola sata nije dovoljno, ljudi koji su zauzeti i nemaju vremena da uče kući su zaista u problemu. Kao neko ko nakon dana u školi mora da radi sa djetetom domaći i gradivo, zaista misli, da je tih 45 minuta neophodno", ističe Jelena.

Prosvjetni radnici podijeljeni su u vezi s tim da li časove treba vratiti na staro.

"Ogromnoj većini nastavnika odgovara da se časovi vrate na 45 minuta. Časovi od 30 minuta ne omogućavaju, uspijemo odraditi osnovne zadatke i ciljeve , a ništa preko toga", kaže Petar Špadijer, profesor biologije.

"Ovaj način se pokazao kao ispravan način, učenici su se navikli. Moj predlog bi bio da ostane na 30 minuta, jer brza promjena i kod njih i kod nas donijela bi neželjene posljedice", ističe Slobodan Savović, nastavnik istorije i geografije.

O vraćanju na četrdesetpetominutni čas razmisljaju u Institutu za javno zdravlje.

"Razmišljamo i o toj temi da li časovi da se vrate na 45 minuta, u budućem periodu sa predstavnicima Ministarstvom prosvjete će razgovarati i razmatrati dalje postupke", kaže Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje.

No, za vraćanje časova na 45 minuta moraju da se zadovolje određeni uslovi.

"Da li Ministartsvo prosvjete u ovom trenutku, obzirom da je polugodište u toku, može da mijenja te odluke? Duže nošenje maski može biti neprijatno za djecu i iz tih razloga je skraćeno vrijeme časova", navodi Galić.

Jedno su želje, a drugo mogućnosti, kaže i Jelena Maraš, majka učenice drugog razreda.

"Jesam za 45 minuta. Nadležni valjda znaju šta je izvodljivo, a šta nije u skladu sa pandemijom", kaže Jelena.

Da li će naši đaci opet u klupe po 45 minuta biće izvjesnije naredne sedmice nakon zajednicčke odluke predstavnika Instituta za za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније