Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 03. 2022. 07:20   >>  07:21

NA IMANJU ŠKATARIĆA

Koliko pšenice toliko brašna

Proizvodnja pšenice je prioritet na imanju mladog poljoprivrednika Dobrivoja Škatarića u Matagužima u Zeti. Ozima pšenica zasijana je na šesnaest hektara. Mladi domaćin kaže da zajedno sa roditeljima i braćom porodica sije hljebno žito i ječam na više od devedeset hektara zemlje.

"Zasad pšenice i ječma je dobro podnio zimu i u toku je prihrana. Ukoliko vrijeme posluži za očekivati je i dobar rod", kaže Škatarić.

Pored žita na imanju je i četiri hiljade čokota vinove loze sorte Kardinal.

Kada je riječ o isplativosti proizvodnje pšenice, Škatarić ističe da zahvaljujući premijama resornog ministarstva ostaje u toj proizvodnji i nada se većoj podršci, pogotovo, za mlade poljoprivrednike.

"Kada dođe žetva, ministarstvo snosi polovinu trtoškova i to je dobro. Za nadati se da će rod pšenice biti od 3,5 do 4 tone po hektaru. Sve što se proizvede i proda se mještanima Zete i malim pekarama", kaže Škatarić.

Da bi proizvodnja bila uspješna ne može se bez mehanizacije. Škatarići posjeduju tri traktora kao i ostalu mehanizaciju. Kada je riječ o povećanju proizvodnje, mladi poljoprivrednik kaže da će zavisiti i od podrške resornog ministarstva.

Crna Gora nije poznata po proizvodni žita. Ipak, može se znatno više obraditi parcela i zasijati hljebno žito jer pšenica je najvažnija kultura bez koje se ne može i to potvrđuje tržište.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније