Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marija Radulović, TVCG ]

12. 03. 2022. 07:29 >> 07:30
4

POTENCIJALNO VELIKI RIZIK

MMR vakcinu nije primilo 30.000 djece

U Crnoj Gori više od 30.000 djece mlađe od 18 godina nije primilo nijednu dozu MMR vakcine. Ljekari upozoravaju da je to potencijalno veliki rizik, posebno za mališane uzrasta do druge godine, jer bi mogli imati ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Sve je više roditelja koji na svoju ruku odgađaju MMR vakcinu, čekajući da im dijete progovori ili prohoda, iskustvo je i pedijatrice Vjere Janković. A time rizikuju da im dijete oboli od potencijalno opasnih bolesti.

"Morbili mogu biti opasne za malo dijete gdje u osnovi jako često je dolazilo do komplikacija čak i do smrtnih iskoda. Rubela je opasna za trudnice za prva tri mjeseca trudnoće. Za zauške može doći kod muške djece do steriliteta. Nije nam jasno kako je sve izmaklo kontroli da sad roditelj više sluša internet nego što će doći da se informiše kod pedijatra", kazala je pedijatrica Vjera Janković.

Tako trenutno u Crnoj Gori imamo 30.000 djece do 18 godina koja nijesu primila nijednu dozu MMR vakcine.

"Preko 30.000 djece koje nijesu imali priliku da budu zaštićena predstavlja potencijalnu epidemiološku opasnost ogromnih razmjera prije svega jer je virus morbila najzarazniji i on se kreće poput požara", kazao je Senad Begić iz UNICEF-a.

"Djeca idu u vrtić, vidjeli ste kako se lako prenosi korona, grip, tako će se lako prenijeti ove tri bolesti", dodala je Janković.

MMR vakcina se preporučuje da dijete primi nakon prvog rođendana, što je sve rjeđi slučaj.

"Ako je rečeno da se vakcina primi počcetkom druge godine, nema razloga da se odlaže, najčešće se dijete razbolijeva od 1-3 godine", kazala je Janković.

TON: Senad Begić UNICEF17 12

"Što se više odlaže, produžava se period tokom kojeg je dijete nezaštićeno, čim je period duži veća je vjerovatnoća da će biti izloženo virusu i moramo uraditi sve da se vakcine daju u onom peridu kad je nauka rekla da je najučinkovitiji i najbolji za dijete", dodao je Begić.

I umjesto interneta, konsultujte ljekare savjetuju sagovornici TVCG. Samo edukovan roditelj može donijeti najbolju odluku za svoje dijete.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније