Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Mina ]

03. 04. 2022. 14:03 >> 14:09

MUGOŠA

Uvođenje evropskih standarda značajno za javno zdravlje

U Crnoj Gori uvođenje evropskih standarda neprocjenjivo je značajno za javno zdravlje i dostupnost ljekova, kazala je direktorica Instituta za ljekove i medicinska sredstva, Snežana Mugoša.

Mugoša je, u intervjuu časopisu Privredne komore Crne Gore Glasnik, navela da su jako tržište i njegov dalji razvoj osnovni činioci za obezbjeđivanje dostupnosti široke palete proizvoda pacijentima.

Ona je kazala da Institut intenzivno učestvuje u procesu evropskih integracija, odnosno regulatorne harmonizacije sa propisima i dobrim praksama Evropske unije (EU).

“Uloga Instituta je od izuzetnog značaja za proces pristupanja EU”, istakla je Mugoša.

Ona je podsjetila da se oblast ljekova i medicinskih sredstava nalazi u prvom pregovaračkom poglavlju, dodajući da Institut doprinosi i kroz učešće u drugim poglavljima.

“Naši propisi su u najvećoj mjeri usaglašeni sa važećim propisima i standardima EU. U narednom periodu, očekuje nas dalje usaglašavanje regulative, kroz donošenje podzakonskih propisa i implementaciju dobrih praksi”, najavila je Mugoša.

Ona je navela da će u Institutu nastaviti saradnju sa evropskim i međunarodnim institucijama i učešće u projektima, a naročito kroz saradnju sa regulatornim tijelima zemalja u regionu, koje su već države članice EU.

“Uvođenje evropskih vrijednosti i standarda od neprocjenjivog je značaja kako za javno zdravlje i dostupnost kvalitetnih, bezbjedni i efikasnih ljekova našim pacijentima, ali za razvoj farmaceutske industrije i podsticanje tržišne konkurencije”, istakla je Mugoša.

Ona je istakla da Institut primjenjuje najviše evropske standarde u oblastima registracije, odobravanja proizvodnje i prometa ljekova i medicinskih sredstava, kao i odobravanja kliničkih ispitivanja i praćenju neželjenih dejstava ljekova.

Kako je kazala, promjene koje nose društvene okolnosti, naučne i tehnološke inovacije, zahtjevi zdravstvenog sistema su brojne i kompleksne.

Prema riječima Mugoše, neophodno je da Institut bude spreman i osposobljen da kontinuirano prati i pruža adekvatan i blagovremen odgovor na sve izazove.

“Naš osnovni cilj je da Institut u strateškom periodu od narednih pet godina osnažimo i razvijemo, da bude spreman da postane dio evropske porodice regulatora”, rekla je Mugoša.

Ona je navela da su, iz tog razloga, usvojili ključne strateške oblasti i ciljeve, koji su bazirani na postavljanju organizacionih, stručnih i tehničkih osnova za poboljšanje rezultata rada.

“To ćemo ostvariti kroz regulatornu harmonizaciju, digitalizaciju i optimizaciju procesa, kao i uspostavljanje partnerskih odnosa sa svim činiocima u zdravstvenom sistemu”, rekla je Mugoša.

Ona je navela da je Institut u prethodnim mjesecima uspostavio intenzivnu saradnju sa farmaceutskom industrijom, kako bi uspostavljanjem stabilnih partnerskih odnosa lakše rješavali izazove i postigli potpuni društveni konsenzus.

“Naš cilj je da privučemo industriju da plasira svoje proizvoda na naše tržište, kako bi pacijentima bio dostupan veći broj ljekova i medicinskih sredstava”, rekla je Mugoša.

Ona je kazala da su u Institutu donijeti brojni podzakonski akti, objavljen veliki broj evropskih smjernica dobrih praksi, registrovani su svi inovativni ljekovi od značaja sa Listu ljekova i značajno su skraćeni rokovi za rješavanje zahtjeva.

“Dalji razvoj poslovanja treba da se zasniva na jačanju administrativnih i tehničkih kapaciteta, kao i povećanju nivoa kompetencija i daljem usavršavanju zaposlenih za obavljanje precizno određenih stručnih poslova”, rekla je Mugoša.

Ona je poručila da je cilj Instituta da realizuju sve neriješene zahtjeve i ubrzaju procese kako bi izašli u susret klijentima, uz održavanje visokog kvaliteta procjena.

“Vjerujem da će realizacija svih ovih programa doprinijeti da se rad i pozicija Instituta unaprijede, a njegova uloga regulatora i promotera nauke osnaži”, poručila je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније