Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.VEŠOVIĆ ]

25. 04. 2022. 17:35 >> 17:42
6

VRIJEDNA IMOVINA

Gvozdenović i partneri planiraju gradnju kod Porto Montenegra

Na parceli čiji je suvlasnik kompanija Marka Gvozdenovića, sina ranijeg istaknutog državnog funkcionera Branimira Gvozdenovića (DPS), evidentiran je ugovor o zajedničkoj gradnji koji je potpisalo pet pravnih i fizičkih lica, među kojima je i Gvozdenovićeva firma. Uz to je Gvozdenovićeva kompanija krajem prošle godine dobila i licencu za projektanta i izvođača radova. Iz Građanskog pokreta URA, koji je 2019. godine otvorio priču o Gvozdenovićevom vlasništvu nad parcelom u Tivtu, poručuju da nadležni organi u vezi svakog slučaja za koji postoji sumnja u kršenje zakona treba da daju adekvatan odgovor, odnosno pokrenu postupak i utvrde činjenično stanje. 

Mlađi Gvozdenović je sa četvoro drugih fizičkih i pravnih lica upisan kao vlasnik parcele 619/1 KO Donja Lastva, pored lukusznog naselja Porto Montenegro. 

Osim mlađeg Gvozdenovića, kao suvlasnici parcele navedeni su firma "Graal”, te lica Lija Morovska, Marija Lisitska i Semen Kantor, koji se pominju u vlasničkoj strukturi Zapad banke.

Prema podacima iz katastra, evidentiran je ugovor o zajedničkoj gradnji, na pomenutoj parceli. Ugovor su potpisali pet pomenutih suvlasnika ove parcele, uključujuči firmu "Iron investments and advisory". 

Pregledom registra privrednih subjekata, vidi se da je Marko Gvozdenović sto odsto osnivač podgoričke kompanije "Iron investments and advisory".

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izdalo je 13.decembra prošle godine posebnim rješenjem kompaniji "Iron investments and advisory" licencu za projektanta i izvođača radova. 

Dio projekta je i firma "Graal“, koja je u vlasništvu bivšeg direktora Poreske uprave Dejana Marinovića. 

Kako je za Portal RTCG istakao Bojan Jevrić, šef Medijskog tima Građanskog pokreta URA, jedna od bazičnih programskih politika Građanskog pokreta URA na kojoj će se formirati i buduća 43. Vlada Crne Gore jeste vladavina prava. Ističe da su se nakon promjene vlasti 2020. godine očekivale brže reforme što se tiče tužilaštva (na šta je URA neprestano opominjala i ukazivala) "ali njih smo dočekali tek prije nekoliko mjeseci".

"Sada kada su se odškrinule reforme u toj oblasti i kada već vidimo neke prve, početne rezultate u smislu da u Crnoj Gori ne postoje nedodirljivi, očekujemo nastavak takvih aktivnosti prema svima za koje postoji osnovana sumnja da su se ogriješili o zakone Crne Gore. Veliki podstrek tome daće i usvajanje Zakona o porijeklu imovine kojim će se preispitati imovina koja prelazi limitirane iznose a koji će biti utvrđeni tim zakonom. URA je ranije opominjala na nelogičnu akumulaciju imovine mnogih javnih funkcionera među kojima su i Branimir Gvozdenović i članovi njegove porodice", poručio je Jevrić.

Kako naglašava, od novog zakonskog rješenja za kojeg vjeruju da će imati većinsku podršku parlamenta očekuju preipsitivanje imovine tih lica i konačnu transparntnost u tom pogledu.

"Ukoliko se za nekog dokaže da je imovinu stekao na legalan način, a u javnosti postoji sumnja vezano za porijeklo te imovine, to će biti olakšavajuća okolnost o bilo kom javnom funkcioneru da se radi. Takođe, očekujemo od nadležnih organa i da u skladu sa zakonskim mogućnostima koji već egzistiraju u pravnom poretku Crne Gore djeluju proaktivno i u vezi sa svakim slučajem za koji postoji sumnja u kršenje zakona daju adekvatan odgovor – tačnije, pokrenu postupak i utvrde činjenično stanje", zaključio je Jevrić. 

Krajem septembra 2019. godine Marko Gvozdenović je bio dio delegacije inostranih investitora na prijemu kod ondašnjeg premijera Duška Markovića.

Marković se tada sastao sa predstavnicima kompanija “Northstar“ i “Marriott“ koje su namjeravale da u Herceg Novom grade rizort Ritz Carlton Montenegro, vrijedan 210 miliona eura.

Na sajtu Vlade objavljene su tada i fotografije sa sastanka, na kojoj je i Gvozdenović, ali u saopštenju medijima nije pojašnjeno prisustvo sina nekadašnjeg ministra i potpredsjednika Skupštine. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније