Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

28. 04. 2022. 09:10 >> 12:51
7

BACKOVIĆ

Prijeteći mejlovi poslati sa jedne IP adrese i lokacije

Policija za sada ima podatak da su prijeteći mejlovi, kojima je juče dojavljeno da su postavljene bombe u školama i institucijama širom Crne Gore, poslate sa jedne IP adrese i lokacije, kazao je rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Upravi policije Jakša Backović. Naglasio je i da prijetnje nijesu stigle sa iste adrese kao 1. aprila. Backović je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" demantovao informaciju koja se širila društvenim mrežama da je pronađena eksplozivna naprava u jednoj školi.

“Fokusiramo se sada na dostavljanje i dobijanje tih podataka od nadležnih službi. Radi se o drugačijim IP adresama i servisima i načinu izvršenja u odnosu na prethodnu dojavu koja se dogodila”, kazao je Backović.

On je kazao da nema razloga za panikom i da je neophodno da se smiri situacija.  

“Službenici policije su angažovali sve moguće mehanizme u cilju identifikacije bića i sprečavanja nemilih događaja. Kontradivizioni timovi su pregledali sve osnovne škole u kojima je dobijena dojava. Uključili su se međunarodni partneri. Službenici policije su u konstantnom kontaktu sa službama koje nam mogu pomoći da pronađemo lica koja su kreirala mejl, da znamo koji su se servisi koristili za slanje mejlova i da iz određene države dobijemo podatke u cilju identifikacije IP adresa sa kojih su poslati mejlovi”, kazao je Backović koji je dodao da su mejlovi iz inostranstva.

Napominjući da su prošlog puta prijetnje poslate 1. aprila, ističe da je moguće da je riječ o šali tinejdžera koji to rade pred kraj školske godine. Istakao je da se nada da će brzo biti riješen slučaj.

“Motiv je da se izazove panika i nered među ljudima. Da li to radi neko svjesno ili nesvjesno, ne znamo, ali ako je neslana šala nekog tinejdžera moraju da budu svjesni posljedica. Moraju da budu svjesni da je to napravilo veliki odjek u javnosti. Ovo je napravilo veliki problem u organizaciji škola”, kazao je on.

Juče se proširila društvenim mrežama informacija da je u jednoj od škola pronađena eksplozivna naprava, što je on demantovao.

“Prvo što moramo da uradimo je jaka edukacija i podizanje svijesti da korišćenje informacionih tehnologija treba da bude u produktivne svrhe, a ne u destruktivne. Drugo je kontrola internet saobraćaja koje nema u Crnoj Gori. Crna Gore ne posjeduje podatke koje njeni građani ostavljaju na internetu”, kazao je on.

Kada je riječ o odgovornosti, kazao je da ako su djeca do 14 godina, ona nijesu odgovorna.

“Ukoliko je osoba starija od 14 godina odgovaraće u skladu sa članom Krivičnog zakonika”, zaključio je Backović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније