Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 05. 2022. 20:44   >>  03. 05. 2022. 14:19 2

EMISIJA "NAGLAS"

Uvažiti glas sindikata, dominanti nestabilni ugovori o radu

Povodom Praznika rada, 1. maja, teme emisije "Naglas" Televizije Crne Gore (TVCG), bile su prava zaposlenih i njihov položaj u odnosu na godinu ranije.

Marko Ćipović iz Ministarstva ekonomskog razvoja ocijenio je da radnici u Crnoj Gori imaju razloga da sa optimizmom proslavljaju Praznik rada.

"Položaj radnika je bolji nego što je bio. Prošle godine je urađeno dosta stvari, između ostalog, povećana je minimalna zarada krot program "Evropa sad" na 450 eura", rekao je Ćipović.

Podsjetio je da je par mjeseci prije nego je nastupila pandemija koronavirusa donijet novi Zakon o radu u čijoj su izradi, kako je naveo, učestvovali predstavnici ministarstva i socijalnih partnera, kako poslodavaca tako i sindikata.

"Za neka rješenja se pokazalo da postoji prostora za unapređenje, kao što je, na primjer, rad od kuće", rekao je Ćipović

Predsjednik Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković pohvalio je program "Evropa sad".

"Imamo inflaciju koja se zahuhtava, što nije slučaj samo u Crnoj Gori, pa samo zamišljamo šta bi bilo da nije Evrope sad i povećanja zarada", istakao je Keković.

Prema njegovim riječima, veliki problem su ugovori na određeno vrijeme.

"Ovdje i dalje dominanti nestabilni ugovori o radu, imamo zapošljavanje po ugovorima koji ne dozvoljavaju mladim ljudima da se fokusiraju na formiranje porodica. Pozvali smo vlasti da takve ugovore prevedu u ugovore na neodređeno vrijeme i tako se pokažu kao odgovorni poslodavci", kazao je Keković.

Predsjednik Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) Duško Zarubica smatra da zaposleni u Crnoj Gori ni ovog 1. maja nisu imali razloga za slavlje.

"Tačno da je prvi put u 20 godina došlo do značajnog povećanja zarada, ali moramo gledati uslove rada, stambenu problematiku, broj slobodnih dana u godini, rad nedjeljem. Ako to pogledamo, mislim da nemamo razloga za pretjerano zadovoljstvo", istakao je Zarubica i dodao da, ako se nastavi povećanje cijena, efekti programa "Evropa sad" bi se izgubili.

Pozvao je ovu Vladu na socijalni dijalog.

"Nova Vlada će u SSCG imati ozbiljnog partnera, ali očekujemo da naši ozbljni predlozi budu uvaženi. Nadamo se da će se politička situacija stabilizovati i da će se glas sindikata uvažiti", rekao je Zarubica.

Ana Vujošević iz Uprava za inspekcijske poslove kazala je da zaposleni nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i rokovima u kojim ta prava ostvaruju.

"Sugerisala bih sindikatima da pomognu zaposlenima u tom dijelu a mogu se obratiti i Inspekciji rada kako da ostvare neko pravo. Često se dešava da (radnici) prijave da nisu ispoštovana rava, ali rok je protekao i tu Inspekcija rada više nema nadležnosti", napomenula je Vujošević.

Istakla je da se prilikom potpisivanja ugovora o radu mora obratiti pažnja na stavke ugovora.

"Česti su slučajevi da prilikom sporazumnog radnog odnosa oni se odreknu određenih prava koji ih sleduju a odrekli su se tako što svojim potpisom potvrđuju da nemaju pravo, pa kada shvate da nisu ostvarili neko pravo, a mogli su, onda dolazi do problema", navela je Vujošević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније