Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ N1/RSF ]

03. 05. 2022. 10:05 >> 10:19
2

IPAK U KATEGORIJI PROBLEMATIČNIH

CG na polju medijskih sloboda napredovala za 41 mjesto

Po Svjetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, koji je objavljen u izvještaju "Reportera bez granica", Crna Gora je rangirana na 63. mjestu i napredovala je za 41 mjesto u odnosu na 2021. I dalje je u kategoriji problematičnih zemalja.

Što se tiče regiona ispred su Hrvatska na 48, Slovenija na 54. i Sjeverna Makedonija na 57. mjestu. Od Crne Gore po medijskim slobodama su problematičniji Bosna i Hercegovina koja je na 67. mjestu, Srbija na 79. poziciji i Albanija koja je na 103. mjestu, od 180 zemalja koje su obuhvaćene ovim istraživanjem.

Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda koji objavljuju Reporteri bez granica, u svijetu se dogodila dvostruka polarizacija, pojačana informacionim haosom i ona je prisutna kako u pojedinačnim državama, tako i u odnosu među državama na međunarodnom nivou.

Na osnovu tog izvještaja za 2022. godinu, koji procjenjuje stanje novinarstva u 180 zemalja i teritorija, ukazuje se na katastrofalne efekte informacionog haosa koji su posljedica djelovanja globalizovanog i neregulisanog onlajn informativnog prostora, a koji podstiče širenje lažnih vesti i propagande.

Norveška u Evropi ostaje na vrhu Svjetskog indeksa slobode štampe, pošto i dalje zauzima prvo mjesto. Iznenađenje je da je Estonija zauzela četvrto, a Litvanija deveto. U pitanju su dvije bivše komunističke države i sada su među prvih deset po slobodi medija, dok Holandija koja je ranije bila u prvih deset, više to nije i nalazi se na 28. mjestu. Grčka je na 108. i zamijenila je Bugarsku (91) na posljednjem mjestu u Evropi.

U izvještaju se navodi i da je pojačana represija u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji.

"Novinari su ubijani i povređivani na terenu, nivo cenzure je takav da nije viđen od sovjetskog perioda, šire se masovne dezinformacije. U istočnoj Evropi, pored ljudskih tragedija, rat koji Rusija (plasirana na 155. mjestu) vodi protiv Ukrajine, stvara razorne posljedice po slobodu štampe u regionu. Čak pet novinara i medijskih radnika poginulo je od posljedica pucnjave tokom prvog mjeseca ruske ofanzive, koja je počela 24. februara 2022", ističe se u izvještaju.

Kako su rangirane pojedine države:

Zadovoljavajuće: Češka (20), Moldavija (40), Sjedinjene Američke Države (42)

Problematične: Jermenija (51), Rumunija (56), Severna Makedonija (57), Kosovo (61), Crna Gora (63), Bosna i Hercegovina (67), Kirgistan (72), Srbija (79), Mađarska (85), Gruzija (89), Bugarska (91), Ukrajina (106)

Teška situacija: Kazahstan (122), Uzbekistan (133), Tadžikistan (152)

Veoma ozbiljna situacija: Bjelorusija (153), Azerbejdžan (154), Rusija (155), Avganistan (156), Pakistan (157), Kina (175), Turkmenistan (177), Iran (178).

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније