Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G.

04. 05. 2022. 18:31 >> 20:28
1

BOŠKOVIĆ

AEM je zadovoljna sprovođenjem mjera EU u CG

O nadležnostima Agencije za elektronske medije povodom odluke Vlade o sankcijama Rusiji i zabrane emitovanja ruskih medija Raša tudej (Russia Today - RT) i Sputnjik u Crnoj Gori, govorio je u emisiji "Mreža" Branko Bošković predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije.

"Ovo je bila krajnje neobična situacija za sve regulatore u EU, ne samo za nas, ali za nas posebno jer nismo članica EU, pa smo se samim tim na neki način morali prilagoditi", istakao je Bošković.

On je naveo da je ponosan na to da može da kaže da je agencija bila jedna od prvih institucija koja se pozabavila pomenutim problemom, te da se nada se da se javnost sjeća da su imali jednu sjednicu Savjeta na kojoj su zaključili da bez odluke Vlade agencija ne može ništa da uradi, odnosno bez usvajanja zakona o restriktivnim mjerama.

"Nakon nekog vremena Vlada je usvojila ove mjere odnosno odluku o uvođenju mjera, samim tim ovi kanali prije svega Raša tudej i Sputnjik su zabranjeni", istakao je Bošković.

On je dodao da je i važno je naglasiti da agencija onog trenutka kad je ta odluka donijeta nije više morala da sprovodi nikakve dodatne mjere.

"Zakon je stupio na snagu, odluka je stupila na snagu i agencija je nakon toga radila ono što je njen posao", kazao je Bošković.

Naveo je da je agencija vodila računa da li naši emiteri odnosno kablovski operateri vode računa o tome kako se ove mjere sprovode, odnosno agencija samo radi monitoring da li se ove mjere sprovode.

"Naglasio bih i da je agencija kablovskih operaterima negdje tokom aprila poslala jednu vrstu dopisa da je Raša tudej izgubio licencu, i samim tim oni su bili zabranjeni. Mi smo tada kablovskim operaterima rekli da taj kanal mora biti skinut iz ponude, tako da praktično od tog dana tog kanala nije ni bilo", istakao je Bošković.

Kako je kazao, ono što oni kao agencija znaju je da naši emiteri zaista poštuju ono što su mjere, te da su oni poslali pismo svima i tražili smo od elektronskih medija da se izjasne i kažu im da li poštuju ove mjere, da li su ranije imali te sadržaje.

"Agencija može biti zadovoljna onim što smo do sad uradili, možemo biti zadovojni i elektronskim medijima jer mi se čini da u svom punom kapacitetu sprovode ovu mjeru koja se nekom mora sviđati ili ne mora sviđati, ali one su nešto što je odluka EU", kazao je Bošković. 

Istakao je da mi kao zemlja članica  EU te odluke moramo ispoštovati, te da smatra da su postupili u skladu sa onim što je tekovina EU.

"Ako neko prekrši ove mjere, agencija polazi od najbliže mjere, mjere upozorenja. Ako se i dalje bude kršilo mogu biti novčane kazne, nakon toga i ukidanje mogućnosti emitovanja određenih saržaja. Tako da mislim da su to restriktivne mjere a ja zaista ne očekujem da će do toga doći", istakao je Bošković 

Kazao je da imaju vrlo pozitivno iskustvo sa našim medijima, i da smatra da u tom slučaju kada je u pitanju sprovođenje ovih mjera problem ne postoji.

"Agencija radi monitoring svih elektronskih medija i u tom smislu je aktivnost agencije potpuno redovna tako da je praćenje sporovođenja ove odluke na kontinuarianom dnevnom nivou i mi smo tu praktični u onome što svakodnevno radimo", zaključio je Bošković.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније