Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Maja Lalić Burzanović

06. 05. 2022. 14:35 >> 15:14
1

INSTITUT ZA BOLESTI DJECE

Nema sumnji na novi tip hepatitisa, ali oprezni smo

U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) trenutno se ne liječi nijedno dijete čija bi klinička slika upućivala na akutni hepatitis bilo koje vrste, saopštila je za Portal RTCG dr Dušanka Novosel, pedijatar- gastroenterolog Instituta za bolesti djece.

Kaže i da zbog pojave i u Evropi novog soja hepatitisa pozornost postoji.

"Jer ono što znamo je da je populacija do 16 godina pogođena ovom bolešću i da ovaj hepatitis, u odnosu na druge, desetostruko češće dovodi do popuštanja jetre koja zahtijeva hitnu transplantaciju", navela je dr Novosel.

Za sada, kako dodaje ona, još nije jasan tačan uzročnik bolesti, ali je medicina najpribližnija teoriji da je virusnog porijekla.

"Ono što roditelji treba da znaju jeste da je pranje ruku, kao i kod, na primjer, zarazne žutice osnov prevencije. Ukoliko kod djeteta primijete povišenu temperaturu, povraćanje ili ukoliko uoče taman urin, treba hitno da se jave ljekaru", poručuje naša sagovornica.

Takođe je preporučljivo, kako dodaje dr Novosel, da djeca i u školama koriste i dezinfekciona sredstva za ruke i da, koliko je moguće, izbjegavaju školske toalete.

Novi tip hepatitisa je bolest koja se širi evropskim zemljama tokom proteklih nekoliko mjeseci, a posebno pogađa dječiju jetru. Do sada je registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi…

IJZCG: Poštovati opšte preventivne mjere, akcenat na higijenu ruku

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) saopštilo je da u saradnji sa javno-zdravstvenim međunarodnim partnerima prati pojavu teškog akutnog hepatitisa nepoznate etiologije koji je registrovan kod uglavnom prethodno zdrave djece, uzrasta od jednog mjeseca do 16 godina (većina djece uglavnom su mlađa od 10 godina).

"Oko 10 odsto djece, od ukupnog broja prijavljenih, zahtijevalo je transplantaciju jetre, i do sada je prijavljen jedan smrtni ishod", ističu u saopštenju.

Navode da je do kraja aprila 2022. u Velikoj Britaniji prijavljeno 114 slučajeva, u Španiji (13) Danskaoj (6), Irskoj (5), Holandiji (4), Italiji (17), Norveškoj (2), Austriji (2), Francuskoj (2), Njemačkoj (1), Belgiji (1), Rumuniji (1), Poljskoj (1), SAD-u (12), Izraelu (12) i Japanu (1).

"Kod oboljele djece dominantni su gastroinestinalni simptomi (bol u trbuhu, dijareja, povraćanje, povećane vrijednosti enzima jetre (ALT ili AST iznad 500IU/L) i žutica. U većini slučajeva djeca nijesu imala povećanu tjelesnu temperaturu", dodaju u saopštenju.

Detaljna epidemiološka i laboratorijska istraživanja su, kako navode, još uvijek u toku, kako bi se utvrdila osnovna etiologija bolesti. Slučajevi su testirani na niz različitih uzročnika, a najčešće pronađeni patogeni su adenovirus i SARS-CoV-2.

"Zemlje u kojima su registrovani slučajevi obolijevanja pojačale su sistem nadzora. Za sada nije registrovan nijedan suspektan slučaj navedenog akutnog hepatitisa nepoznatog porijekla u našoj zemlji. Neophodno je poštovanje opštih preventivnih mjera sa posebnim akcentom na higijenu ruku", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније