Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

06. 05. 2022. 15:12 >> 15:13

ŠĆEKIĆ

"Zdravlje jedan od ključnih prioriteta Vlade CG"

Jedan od prvih koraka resora zdravstva biće kvalitetno sagledavanje ključnih segmenata funkcionisanja zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, koji će poslužiti kao input za formulisanje nove Strategije unapređivanja zdravlja, kazao je resorni ministar Dragoslav Šćekić.

Šćekić je to kazao tokom sastanka sa šeficom kancelarije SZO u Crnoj Gori Minom Brajović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, tokom sastanka razmatrano je više tema među kojima i prioritetne oblasti kratkoročne i dugoročne saradnje u cilju unapređenja zdravlja i zdravstvene sigurnosti u Crnoj Gori.

Šćekić je istakao da zdravlje predstavlja jedan od ključnih strateških prioriteta za Vladu Crne Gore i da je visoko pozicionirano na političkoj agendi.

"Jedan od prvih koraka resora zdravstva biće kvalitetno sagledavanje ključnih segmenata funkcionisanja zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, koji će poslužiti kao input za formulisanje nove Strategije unapređivanja zdravlja", kazao je Šćekić.

Po njegovim riječima, okosnica strategije biće obezbjeđivanje jednake dostupnosti kvalitetnim zdrvstvenim uslugama uz unaprijeđeni nivo zaštite od finansijskog rizika za građane prilikom korišćenja zdravstvenih usluga.

"Stabilno i održivo finansiranje sistema zdravstva , kako je ministar Šćekić istakao, predstavlja imperativ za njegov resor i Vladu Crne Gore. Kako je zdravlje najveći kapital društva i pretpostavka i ishod održivog razvoja, ministar zdravlja je istakao da će nova strategija unaprjeđivanja zdravlja biti rađena kroz participativni pristup i konsenzus na nivou društva, uz puni angažman i Parlamenta i svih relevatnih sektora", navodi se u saopštenju.

Posebna pažnja tokom razgovora posvećena je intenziviranju projektnih aktivnosti na planu promocije programa COVID 19 imunizacije, koji sprovodi SZO, a finansira Vlada SAD-a. Takođe, predmet pažnje bile su i pripremne aktivnosti za uspostavljanje javno-zdravstvenog kriznog operativnog centra uz podršku strateških partnera EU delegacije i SZO.

"Tokom sastanka definisan je i koncept predstojećeg Samita malih zemalja na visokom nivou, koji se održava 02. i 03. juna 2022.godine, čiji domaćin će biti Ministarstvo zdravlja Crne Gore. Imajući na umu višestruke implikacije COVID 19 pandemije, posebno na male zemlje i sisteme, dogovoreno je da će tematski fokus dvodnevnog samita biti potreba većeg ulaganja u zdravstvenu sigurnost, u smislu jačanja kapaciteta za prevenciju, ranu detekciju, pripremljenost i odgovor na zdravstvene krize", navodi se u saopštenju.

Drugi dan samita, kako se dodaje, biće posvećen značaju daljeg ulaganja u zdravlje i transformaciju zdravstvenog sistema u cilju stvaranja boljih prospekata za održivi razvoj turizma. Na samitu će učestvovati predstavnici jedanaest malih zemalja, uključujući i SZO Direktora za Evropu.

"Čestitajući ministru Šćekiću na imenovanju, Brajović je u ime SZO izrazila spremnost pružanja pune podrške naporima Vlade Crne Gore i resornog Ministarstva zdravlja, pod liderstvom ministra Šćekića u ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite i jačanju zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, sa posebnim fokusom na kapacitete za pripremljenost i odgovor na javno- zdravstvene krizne situacije", navodi se u saopštenju.

Pozdravljajući opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da zdravlje bude u vrhu prioriteta političke i razvojne agende, Brajović je posebno istakla značaj većeg ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu, kao okosnicu snažnog zdravstvenog sistema, sposobnog da se uhvati u koštac sa hroničnim oboljenjima i zdravlje "donese" do svakog domaćinstva u Crnoj Gori.

"Ona je posebno pozdravila odluku Vlade Crne Gore da se dalje finansijski opterete duvanski prozvodi, posebno imajući na umu da je u Crnoj Gori učestalost upotrebe duvanskih proizvoda značajno iznad prosjeka u regionu Evrope", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Na sastanku su učestvovali i Anka Vukićević, državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja i Mirjana Đuranović, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju i SZO nacionalni koordinator.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније