Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

09. 05. 2022. 16:14 >> 16:24

OMBUDSMAN

Potreban jasan pravni put i precizne infomacije o načinima liječenja

U Crnoj Gori neophodno je dalje unaprjeđenje zakonskih rješenja u oblasti zdravstva, kako bi pacijentima bila omogućena kompletnija zdravstvena zaštita, uključujući i bolju dostupnost informacija o procedurama i mogućnostima liječenja, ocijenjeno je na sastanku predstavnika institucije Zaštitnika i Kliničkog centra Crne Gore.

Predstavnice institucije-zamjenica za oblast javne uprave, pravosuđe i opštu nadležnost, Snežana Armenko, glavna savjetnica Marina Perišić i savjetnica Milana Bojović razgovarale su sa medicinskim direktorom KCCG-a - hirurgom dr sc. med. Zoranom Terzićem, presjednicom Etičkog komiteta, anestezilogom dr Marijom Krnjević i internistom-nefrologom dr Elvirom Mučićem, članom Konzilijuma nefrologa.

Kako navode u saopštenju iz kancelarije ombudsmana, sagovornici su saglasni da je u pojedinim oblastima potrebno unaprijediti regulatorni okvir kako bi država omogućila transparentno i najbrže moguće ostvarivanje prava pacijenata, u skladu sa međunarodnim dokumentima, protokolima i praksom.

Ljekari su pojasnili da je nekada nerazumijevanje ili nezadovoljstvo pacijenata izazvano upravo zakonskim ograničenjima, koja uslovljavaju preduzimanje određenih zdravstvenih procedura u liječenju, kao što je slučaj organizovanja transplantacije bubrega od nesrodničkog donora i upućivanje pacijenata na inostrano liječenje.

"Jasan pravni put, precizne, dostupne i pravovremene informacije pacijentima neophodni su preduslovi za ostvarivanje kompletne i kvalitetne zdravstvene zaštite", kazala je zamjenica Armenko.

Predstavnici KCCG su informisali Ombudsmana da je, prvi put od 2019. godine, Klinički centar samo tokom prva četiri mjeseca ove godine, na transplantacije bubrega u inostranstvu uputio šest srodničkih parova.

Od 1. januara 2021. godine do danas, na transplataciju koštane srži upućeno je 15 osiguranika dok su na djelimičnu transplataciju jetre upućena četiri osiguranika. Ovo su istovremeno i svi pacijenti koji su bili indikovani od konzilijuma odgovarajućih klinika.

Armenko je saopštila da institucija posljednjih godina bilježi konstantno povećanje broja obraćanja građana, što ukljućuje i podnošenje pritužbi na ostvarivanje zdravstvene zaštite, na svim nivoima.

Istakla je dobru saradnju sa Zaštitnikom prava pacijenata KCCG-a i ponovila konstataciju iz jedne od ranijih preporuka Zaštitnika da život i zdravlje pacijenata ne smiju biti taoci finansijskih ni zakonskih nedostataka zdravstvenog sistema.

"Menadžment KCCG-a posvećeno radi na unaprjeđenju svih aspekata funkcionisanja ove zdravstvene ustanove i ostajemo otvoreni za inicijative koje će poboljšati zadovoljstvo pacijenata, uključujući i njihovo pravo na adekvatno informisanje", rekao je Terzić.

Doktori Krnjević i Mučić pojasnili su okolnosti pojedinih slučajeva koji su bili predmet interesovanja Zaštitnika i predstavili određene protokole u postupanju i procedurama liječenja.

Sagovornici su saglasni da je neophodno nastaviti i jačanje pozicije i vrednovanje uloge zdravstvenih radnika.

Iz institucije Zaštitnika ukazano je na veću vidljivost KCCG-a u javnosti i pozitivne primjere korišćenja društvenih mreža za promociju i unaprjeđenje dostupnost građanima informacija od javnog značaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније