Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

09. 05. 2022. 19:24   >>  21:35 16

POVODOM DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM

"Belveder je ideja o prkosu i ljubavi prema Crnoj Gori"

Građani Cetinja i nekoliko drugih crnogorskih gradova okupili su se na Belvederu, kako bi obilježili Dan Evrope, odnosno Dan pobjede nad fašizmom.

Građani su se okupljali na Balšića pazaru, a zatim krenuli ka Belvederu. Okupljanje na Belvederu započelo je intoniranjem crnogorske himne “Oj, svijetla majska zoro”.

Ove godine se navršava 77 godina od završetka Drugog svjetskog rata i 72 godine od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije (EU).

Saradnik na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore Nemanja Batrićević rekao je da nema ljepšega dana od 9. maja ni ljepšeg "mjesta od ovoga da pošaljemo poruku staroj-novoj Vladi da odustane od kriminalizacije Belvedera i progona učesnika cetinjskih protesta".

"Da ne prelaze pragove crnogorskih kuća kako bi iz njih, ponovo, i u lisicama, izvodili njene najvjernije sinove i kćeri. Ako traže krivce za svoju sramotu, neka ih traže među naoružanim plaćenicima Crkve Srbije u Cetinjskom manastiru. Neka ih traže među policijskim službenicima koji ne razlikuju ikonu od ljubičastih eura", kazao je Batrićević.

Kako je poručio, neka ih traže među ministrima koji licitiraju prihvatljivim brojem mrtvih Crnogoraca. 

"Neka ih traže u dojučerašnjem koordinatoru svih služba bezbjednosti, a današnjem premijeru Crne Gore. Ako traže krivce za svoju sramotu, neka ih traže pred svojim ogledalom. Mi danas nećemo otići odavde, bez odgovora onima koji se pitaju zašto slavimo Belveder? Slavimo ga, jer prema ovom mjestu imamo dug. Taj dug možemo vratiti jedino ako obećamo da iz temelja našega jedinstva nikad nećemo iščupati belvederski kamen. Da ćemo ponovo biti spremni jedni s drugima da podijelimo svaku sudbinu", ukazao je Batrićević.

Kako je rekao, Belveder nije riječ koja se haba, ni samo običan toponim, a još je manje jedan običan događaj.

"To je ideja o prkosu i ljubavi prema Crnoj Gori", naglasio je Batrićević. 

Aktivista za ljudska prava Aleksandar-Saša Zeković smatra da Belveder predstavlja opštegrađanski koncept koji pripada svakom građaninu i koji važi u svakom dijelu Crne Gore.

"Belveder su naša Prijestonica i naš Glavni grad Podgorica, ali Belveder je istovremeno i u našem Nikšiću, i u Pljevljima, u Herceg Novom, u Budvi i Bijelom Polju, u Petnjici, Kolašinu, Šavniku, Plavu, Mojkovcu. Belveder je u Malesiji, u Baru i Ulcinju, Belveder je i u Rožajama, i na Žabljaku, i u Tivtu i Kotoru, u našoj Andrijevici i Beranama. Belveder su danas Danilovgrad i Plužine. Belveder je cijela Crna Gora, svaki njen dio u kojem se zastupaju i brane ljudska prava, dostojanstvo i građanski i antifašistički karatker naše zemlje", poručio je Zeković. 

Kako je naveo, današnjim i okupljanjem od 5. septembra 2021. godine poručujemo da ljudska prava imaju veliko značenje u našim životima.

"Nikada nećemo pristati na njihovo kršenje i ignorisanje, niti podržavati diskriminaciju drugih", kazao je Zekovič.

Nekadašnji predsjednik mladih Liberalnog saveza Peđa Vušurović čestitao je Dan pobjede.

"Treba odavde, sa pravoga mjesta, upozoriti sve nenadležne u zemlji i rasejanju, jer su svijet valjda konačno probudili ukrajinski pucnji - sve veća, za razbiti teža i masovnija antifašistička 'bagra', čiji je oltar slobode nemoguće zapaliti", kazao je Vušurović. 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније