Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

10. 05. 2022. 10:22   >>  10:23 1

HRA APELUJE

Vlada da prihvati vansudsko poravnanje sa žrtvama iz Murina

Akcija za ljudska prava apelovala u pismu predsjedniku Vlade Crne Gore, Dritanu Abazovidu, da Vlada prihvati vansudsko poravnanje sa žrtvama iz Murina, koje ni 23 godine nakon što je NATO bombardovao most u toj varošici nijesu ostvarile svoje pravo na naknadu štete od države.

Kako podsjećaju iz HRA, žrtve su tužile državu jer toga dana niko u mjestu Murino nije bio upozoren na opasnost od bombardovanja, iako je NATO unaprijed obavještavao nadležne o svim ciljevima koje će gađati.

“Ovim je HRA podržala zahtjeve žrtava, koje je premijeru uputio njihov zastupnik, advokat Velija Murid”, navodi se u saopštenju.

HRA je isti apel prethodno upućivala i premijerima Dušku Markoviću i Zdravku Krivokapiću.

“Porodice šestoro poginulih i dvoje povrijeđenih vodili su postupke za naknadu štete protiv države, ali su njihovi tužbeni zahtjevi odbačeni kao zastarjeli.

U prvom predmetu porodice Komatina, Vrhovni sud je, odlučujudi po reviziji, zauzeo kontraverzan i restriktivan stav da nižestepeni parnični sudovi nijesu smjeli samostalno da utvrde da je šteta nastala kao posljedica krivičnog djela da bi primjenili duži rok zastarjelosti, i utvrdio je da ta porodica nema pravo na naknadu štete koja joj je ved bila ispladena”, navodi se u saopštenju.

U drugim predmetima su onda sudovi odbacivali  tužbene zahtjeve kao zastarjele.

“HRA je u pismu premijeru ukazala da su zbog zastarjelosti žrtve izgubile mogućnost da naknadu štete od  države ostvare prinudnim putem, ali da je njihovo obeštećenje ostalo moralna obaveza Crne Gore, koju bi država trebalo dobrovoljno da ispuni”, kažu iz HRA.

U ovom predmetu bi ukupna sredstva koja bi država potrošila na isplatu naknade štete predstavljala  zanemarljivo opteredenje za državni budžet.

“Posebno naspram značaja koji bi trajno rješavanje duga  prema žrtvama imalo kako za njih, tako i za Crnu Goru. Ukupno 28 osoba je zahtjevalo oko pola miliona  eura, što je neznatan iznos, ako se uzme u obzir da je država istovremeno platila čak 71 milion eura samo za troškove suđenja u sudskim sporovima koje je izgubila u periodu od 2012. do 2015. godine”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније