Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

11. 05. 2022. 17:13 >> 17:12

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Počeo terenski dio izrade katastra pčelinjaka

Iz Ministarstva poljoprivrede obavijestili su pčelare da će se od ovog mjeseca sprovoditi popis pčelara sa ciljem izrade katastra pčelara i pčelinjaka. Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta Izrada atlasa medonosnih biljaka sa katastarom pčelinjaka, koji u okviru MIDAS 2 projekta sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore.

Kako navode u saopštenju, popisivači će obići registrovane pčelare na teritoriji Crne Gore i prikupiti podatke neophodne za izradu katastra pčelinjaka koji sa atlasom medonosnih biljaka čini neophodan uslov za održiv ekonomski razvoj pčelarstva zasnovan na održivom gazdovanju pčelarstvom i planskom korišćenju prirodnih resursa. Cilj je stvaranje preduslova za što optimalnije korišćenje resursa pčelarske paše i značajno povećanje pčelarske proizvodnje u Crnoj Gori.

"Molimo pčelare da sarađuju sa popisivačima i da im pruže precizne i tačne podatke koji će biti od koristi cijeloj zajednici pčelara u Crnoj Gori. Predsjednici lokalnih pčelarskih organizacija će blagovremeno informisati članove lokalnih organizacija o početku u pojedinoj opštini. Vlasnik svih podataka katastra biće Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koristiće ih sa dužnom pažnjom i isključivo u navedene svrhe: ekonomski razvoj pčelarstva zasnovan na održivom gazdovanju pčelarstvom, planskom korišćenju prirodnih resursa pčelarske paše i povećanju pčelarske proizvodnje kao i za primjenu Pravilnika o bližoj sadržini, načinu utvrđivanja i vođenja katastra pčelinje paše i pčelarskog pašnog reda", navode u saopštenju.

Na implementaciji projekta angažovan je i Univerzitet u Beogradu - Šumarski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet - Departman za biologiju i ekologiju, MapSoft d.o.o. Beograd i Project Advisory Group d.o.o. Podgorica. Vremenski rok za realizaciju projekta je do maja 2023. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније