Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Dijana Drašković, TVCG ]

11. 05. 2022. 20:07 >> 20:10
1

ŠOĆ

"Vidjećemo koja će biti krajnja adresa postupaka"

Hapšenja predsjednice Vrhovnog suda, te predsjednika Privrednog, samo su početak stvarne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i tek ćemo u narednom periodu vidjeti koja će biti krajnja adresa tih postupaka, poručuju iz Vlade za Dnevnik TVCG. Kazali su i da će dati sve od sebe da ojačaju Tužilaštvo i pravosuđe, poručujući da kriminal u Crnoj Gori više neće biti isplativ. S druge strane, novinari upozoravaju da mora biti presuda, te da glavni specijalni tužilac u tom poslu ne smije biti sam.

"Najvažnije je da su ti procesi otvoreni. Najgore što smo imali do sada jeste da su te afere uslovno rečeno držale po fiokama", kazao je  savjetnik predsjednika Vlade za pravna pitanja Ivo Šoć.

Sada je došlo vrijeme da se sve fioke Tužilaštva otvore. Zato će građani, poručuju iz Vlade ubuduće biti svjedoci beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, a hapšenja predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, koje dolazi nakon Vesne Medenice, samo su dio slagalice.

"Mislim da je ovo jedan dobar početak, jedan dobar zamah i da ćemo tek u narednom periodu vidjeti gdje će na kraju da vode svi ti postupci, koja je to krajnja adresa koja je zapravo imala upliv u sve ovo", poručio je Šoć.

A kada nosioci pravosudnih funkcija završe iza rešetaka, jasno je koliko je pravo u zemlji ugroženo, poručuju iz NVO sektora. Zato se, kažu, od Glavnog specijalnog tužioca s pravom očekuje i više.

"Nije znate samo stečajna mafija, i ovo što je samo isplivalo za Vesnu Medenicu čitava priča. Mi u ovoj zemlji govorimo o građevinskoj mafiji, o urbanističkoj mafiji, energetskoj mafiji. Dakle, mnogo je problema, i mnogo sumnji da je ova zemlja oštećena ne samo za ove desetine miliona eura koji se pominju na primjeru stečajne mafije", istakla je iz Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdović.

Da li će Vladimir Novović, uprkos novoj energiji u Crnoj Gori biti kadar da sve iznese do kraja? Sam teško da će, a za istraživačkog novinara Slobodana Georgijeva iz Beograda upitno je, kaže i da li Novović može računati na pomoć svih kolega?

"Ja nemam puno očekivanja da će nešto promijeniti ni ovdje u Srbiji ni u Crnoj Gori naglo, jer je potrebno da mi u tim institucijama imamo barem čestite ljude koji hoće i mogu da rade svoj posao. Možda nije za početak nužno uhvatiti najveću zverku, ali barem pokazati ljudima da neke stvari ne smiju da se rade", kazao je istraživački novinar Slobodan Georgijev.

Nakon jačanja institucija, treba naći način da se ojača i ugled pravosuđa. I to će biti teška borba, poručuju iz Vlade. Ipak, insistiraće na tome da se predmeti ubuduće ne gomilaju, i da pravda zakuca na svaka vrata. Poručuju i da će dati sve od sebe da povrate barem dio državne imovine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније