Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

12. 05. 2022. 10:20   >>  10:28

IJZ UPOZORAVA

Prosječan unos soli 11,6 g na dan, više nego dvostruko od preporučenog

Unos soli stanovništva u Crnoj Gori je visok, prosječno 11,6 g soli/dan i više je nego dvostruko veći od preporučene granice SZO od 5 g/dan, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Prevelik unos soli, kako ističu, značajno utiče na veću učestalost obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, prije svega na povišen krvni pritisak koji je vodeći uzrok oboljevanja u populaciji u Crnoj Gori.

Institut za javno zdravlje Crne Gore radi na unapređenju zdravlja populacije Crne Gore kroz sprovođenje aktivnosti usmjerenih u cilju smanjenja količine soli u hrani koja se konzumira.
 
"Najveći dio soli koji unosimo je iz tzv. „skrivenih“ izvora, tj. iz pekarskih i suhomesnatih proizvoda, sireva, industrijski proizvedene hrane, konzervirane hrane, jela iz restorana i brze hrane", navode u saopštenju.

Smanjenje unosa soli hranom je, kažu, složeni javno zdravstveni izazov i zahtjeva multisektorsku saradnju, posebno sa prehrambenom i ugostiteljskom industrijom jer iskustva razvijenih zemalja pokazuju da je moguće uraditi mnogo više u cilju smanjenja sadržaja soli u hrani koja se najčešće konzumira.

Institut za javno zdravlje Crne Gore uz podršku SZO i njenih partnera realizuje aktivnosti „Podrška implementaciji nacionalnog Programa smanjenja soli sa fokusom na postavljanje i dostizanje novih obaveznih i dobrovoljnih ciljeva sadržaja soli u određenim prehrambenim proizvodima.

"U namjeri da se ujedinjenim snagama utiče na navike u ishrani naše populacije, Insitut za javno zdravlje Crne Gore je organizovao sastanak  posvećen mogućnostima preduzimanja javnozdravstvenih mjera na smanjenju sadržaja skrivene soli u hrani i razvijanju nacionalnih smjernica sadržaja soli u prehrambenim proizvodima", poručuju u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, Privredne komore Crne Gore, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, „Mesoprometa“, „Domaće trgovine“, MI „Goranović“, MI „Primato“, „Voli d.o.o“, „Inpek A.D. Podgorica, „Uniprom pekare, d.o.o. Nikšić i S.S.škole „ Spasoje Raspopović“ u Podgorici.

"Nadamo se da ćemo udruženim snagama postignuti rezultate, kada je prekomjerena upotreba soli u pitanju, a sve u cilju zaštite zdravlja stanovnika Crne Gore što je ujedno i misija Instituta za javno zdravlje Crne Gore", zaključuju iz IJZCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније