Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

13. 05. 2022. 23:25 >> 23:23

PEROVIĆ

Jačanje integriteta nosilaca izvršne vlasti temelj borbe protiv korupcije

Jačanje integriteta nosilaca najviših funkcija izvršne vlasti jedan je od temelja borbe protiv korupcije, kazala je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović.

Iz Ministarstva pravde saopšteno je da je delegacija ASK-a danas posjetila taj Vladin resor i sastala se sa resornim ministrom Markom Kovačem i državnim sekretarom Bojanom Božovićem.

"Perović je podvukla da je jedan od temelja borbe protiv korupcije jačanje integriteta nosilaca najviših funkcija izvršne vlasti, kao i institucija sistema, koje bi trebalo da djeluju koordinisano na istoj strani, strani zakona", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je Agencija ponudila stručnu pomoć u unapređenju legislativnog okvira, i u oblasti analize propisa i njihove procjene na rizike od korupcije.

Naglašavajući da je Ministarstvo pravde ključna adresa na koju je Agencija upućena, predsjednik Savjeta ASK-a Momčilo Radulović predstavio je Kovaču rezultate reformske orijentacije kojima su eliminisane pređašnje loše prakse.

“Što je dovelo do toga da je Agencija u izvještajima Evropske komisije prepoznata kao najuspješnija institucija u poglavlju 23 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom”, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, postoje elementi na kojima se može graditi zajednička platforma, kako bi se iskoristila jedinstvena prilika da se otkloni čitav niz sistemskih grešaka i nejasnoća koje su mogle da budu korišćene u koruptivne svrhe.

Kovač je naglasio da je Agencija u prethodnom periodu značajno doprinijela radu radnih grupa za pripreme normativnih akata pod okriljem Ministarstva pravda.

On je kazao da se nada da će ta saradnja biti nastavljena.

“Ministarstvo je u potpunosti otvoreno za sve opravdane inicijative za promjenu zakonskih propisa, a pokušaće, shodno svojim nadležnostima, da pruži institucionalnu podršku u cilju jačanja kapaciteta same Agencije”, kazao je Kovač.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније