Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

16. 05. 2022. 13:51   >>  13:49 11

SAVJET ZA ODBRANU I BEZBJEDNOST

Predloženo upućivanje do 20 pripadnika VCG radi odgovora na krize

Savjet za odbranu i bezbjednost dostavio je Skupštini Predlog odluke o upućivanju do 20 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza radi odgovora na krize.

Savjet je taj predlog utvrdio na sjednici 12. maja.

Ministarstvo odbrane, kako se navodi, odrediće pripadnike VCG, utvrditi trajanje rotacije - smjene, izvršiti ptipremu, obuku i opremanje, pratiti i koordinisati angažovanje u ovom sastavu.

“Upotreba pripadnika iz ove odluke vrši se u skladu sa planovima odbrane Alijanse, a na osnovu odluka Sjevernoatlantskog savjeta”, kaže se u obrazloženju.

Pravni osnov za donošenje odluke o upućivanju pripadnika VCG u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza u svrhu odgovora na krize, sadržan je u Ustavu Crne Gore, kojim je propisano da Skupština odlučuje o upotrebi jedinica Vojske u međunarodnim snagama.

Navodi se da će se upotreba pripadnika Vojske u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza vršiti u skladu sa NATO planovima odvraćanja i odbrane i odlukama Sjevernoatiantskog savjeta.

Sjevernoatlantski savjet odluke donosi zajedničkom saglasnošću.

Crna Gora kao punopravna članica ravnopravno učestvuje u donošenju ovih odluka.

“Prenos ovlašćenja taktičkog i operativnog komandovanja i kontrole na nadležnu NATO komandu izvršiće načelnik Generalštaba uz saglasnost ministra odbrane, shodno Zakonu o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama. I učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima lokalne samouprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu”, kaže se u obrazloženju.

Ocjenjuje se da za Crnu Goru učešće u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza u svrhu odgovora na krize znači kredibilitet u međunarodnoj zajednici.

“Jer kroz aktivno učešće i doprinos, pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti u svijetu”, navode iz Savjeta za odbranu i bezbjednost, čiji je predsjednik Milo Đukanović.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније