Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

18. 05. 2022. 14:25 >> 14:23

SJUTRA U CG

U više zdravstvenih ustanova pregledi mladeža bez uputa

U više zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori sjutra će, povodom Evropskog dana borbe protiv melanoma, biti organizovani preventivni pregledi mladeža bez uputa od izabranog ljekara.

Iz udruženja dermatovenerologa Crne Gore kazali su da je Euromelanoma evropska humanitarna kampanja prevencije raka kože koja ima za cilj otkrivanje malignog tumora kože - melanoma u ranoj fazi.

Oni su naveli da je medijska kampanja Euromelanoma i ove godine usmjerena na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca, tako i od vještačkih izvora ultravioletnog zračenja, prije svega u solarijumima.

Specijalista dermatovenerologije i nacionalni koordinator Euromelanoma kampanje, Ana Popović, kazala je da su dermatolozi u javnom zdravstvenom sektoru u Crnoj Gori, uz podršku klinike, bolnica i domova zdravlja, prepoznali značaj kampanje i podržali je humanitarnim radom.

Popović je navela da su se pozivu udruženja odazvale i dvije privatne zdravstvene klinike u Podgorici.

"Ankete koje ispunjavaju pacijenti i ljekari tokom kampanje, nakon statističke obrade podataka iz cijele države, šalju se centrali Euromelanoma organizacije u Brisel. Time će biti evidentiran tačan broj pregleda i broj otkrivenih melanoma i drugih malignih tumora kože u odnosu na broj pregledanih pacijenata", kazala je Popović.

Ona je istakla da će to biti prvi put da se rezultati kampanje iz cijele države prezentuju Euromelanoma organizaciji i drugim evropskim udruženjima dermatologa, a da Crna Gora postaje respektabilan član tih i sličnih evropskih asocijacija.

Popović je rekla da je ovogodišnja kampanja posvećena melanomu pod sloganom “Ne krivite godine već UV zračenje”, i da ima za cilj da skrene pažnju da životne navike, zanimanje i prošlost utiču na vaš rizik za razvoj melanoma.

"Kampanju u Crnoj Gori organizuje Udruženje dermatovenerologa u saradnji sa Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja", objasnila je Popović.

Ona je rekla da se u Crnoj Goru melanom najčešće otkrije tek u uznapredovanoj fazi, kada su izgledi za izliječenje manji, pa su edukativne aktivnosti stanovništva od velikog značaja.

Popović je kazala da o prevenciji melanoma ne treba razmišljati samo tokom ljetnjih mjeseci, već se o koži mora brinuti stalno, u svim situacijama u kojima je koža izložena suncu.

"Brojke nam o tome najbolje govore. Oko 3,5 miliona Evropljana ima dijagnostikovan rak kože svake godine, više od 100 hiljada slučajeva melanoma se dijagnostikuje svake godine, a više od 22 hiljada Evropljana svake godine umre od melanoma", upozorila je Popović.

Ona smatra da su to poražavajući podaci jer ukazuju na otkrivanje melanoma u kasnom stadijumu bolesti, i pokazatelj su neophodnosti adekvatnije prevencije i rane dijagnoze melanoma.

Popović je rekla da su mladeži sasvim uobičajena pojava na koži i da ih gotovo svi imaju, ali da se osim dobroćudnih na koži mogu pojaviti i zloćudne promjene.

Prema njenim riječima, prednost kada je u pitanju rak kože u poređenju s ostalim tumorima je upravo mogućnost da se na vrijeme uoči.

"Kampanja Euromelanoma edukuje zajednicu o važnosti samopregleda kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izliječenja približno 100m odsto. Euromelanoma kampanja je primarno namijenjena onima koji na svom tijelu uoče sumnjive promjene, ali ih ignorišu", kazala je Popović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније