Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

18. 05. 2022. 16:25 >> 16:23

ĐUROVIĆ - PLUGČIJEVA 

Bugarska će nastaviti da podržava put Crne Gore ka EU 

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović razgovarala je danas sa ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori Maglenom Plugčijevom. Predsjednica Đurović je istakla da Crna Gora i Bugarska njeguju duge prijateljske odnose, uspješno sarađuju na polju kulture, te dijele istorijsku povezanost. Posebnu zahvalnost uputila je na podršci pruženoj u okviru programa razvojne saradnje, ali i na velikom broju donacija u borbi protiv koronavirusa.  

Đurović je ponovila stav da je upravo evropska perspektiva Crne Gore razlog formiranja 43. Vlade budući da je, i pored želje i deklarativnog pristupa prethodne Vlade, došlo do zastoja u tom procesu. Naglasila je da je Crna Gora dobila novu šansu da ubrza proces pristupanja EU koju ne smijemo ispustiti.  Kako navode u saopštenju Skupštine CG, Đurović je naglasila da je Crna Gora svjesna da joj predstoje najvažniji reformski procesi u pravosuđu i u poglavljima 23 i 24. 

"Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke i glavni specijalni tužilac svojim aktivnostima pokazuju da u Crnoj Gori postoje snage i profesionalni kapaciteti potrebni da se država uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom. Crna Gora se gradi kao država jednakih, država vladavine prava i država u kojoj nema nedodirljivih", naglasila je Đurović. 

Amabasadorka Plugčijeva je kazala da je ohrabrujuća činjenica što je na čelo Skupštine Crne Gore izabrana žena i predsjednici Đurović uručila zvanične čestitke predsjednika parlamenta Republike Bugarske Nikole Georgieva Minčeva. 

Ona je iskazala spremnost Republike Bugarske da pruži punu podršku Crnoj Gori na njenom EU putu i istakla da njena država ima veliko iskustvo koje može podijeliti sa Crnom Gorom. 

Ambasadorka je kazala da već u prvim dana rada 43. Vlada uliva optimizam i zavrjeđuje povjerenje upravo zbog konkretnih poteza koji su od značaja za građane Crne Gore, ali i za strane investitore koji žele da dođu u državu koja im može garantovati pravnu sigurnost.

Sagovornice su zajednički konstatovale da se nadaju da će u narednom periodu doći do intenzivnijih odnosa između dvije države, prvenstveno kroz tješnju parlamentarnu saradnju, preko grupe prijateljstva. Takođe, akcenat je stavljen i na predstojeću posjetu predsjednika Republike Bugarske Rumena Radeva, koji je planiran za prvi dio mjeseca jula ove godine, a koja će dati dodatan podstrek daljem unapređenju odnosa Crne Gore i Republike Bugarske. 

Saglasna su i da Crnoj Gori predstoji dosta posla, ali da je na dobrom putu da ispuni zadatke iz EU agende, te su u tom smislu posebno ukazale na značaj Ženskog kluba Skupštine koji pokazuje da se i u crnogorskom političkom životu mogu praviti održivi i uspješni kompromisi. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније