Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

18. 05. 2022. 17:43 >> 17:50

UZ POMOĆ OEBS-A

Obuka novinara RTCG za izvještavanje u vanrednim situacijama

Na poziv nacionalnog javnog servisa – Radio televizije Crne Gore (RTCG), Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovala je za novinare RTCG obuku na temu izvještavanja uživo u vanrednim situacijama, od 16. do 18. maja u Podgorici.

U saopštenju OEBS-a ističu, kako izvještavanje uživo zahtijeva specifičan set vještina, uključujući kapacitete da se prepozna javni interes i napravi balans između potrebe informisanja javnosti i zaštite novinara i snimatelja na terenu.

Misija je angažovala međunarodnog eksperta za medije Adnana Rondića da podrži novinare RTCG da unaprijede svoje vještine i tehnike, kako bi što bolje izvještavali uživo o pričama sa terena.

Šefica Misije Dominik Vag kazala je da snaga i održivost svakog medija zavisi od znanja i kvaliteta rada njegovih novinara.

"Teret da se obezbijedi kvalitetno i blagovremeno izvještavanje pada posebno na RTCG, jer Javni servis postoji da bi blagovremeno i tačno obavještavao građane o svim događajima, a posebno o neočekivanim, vanrednim situacijama", kazala je Vag.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić kazao je da je misija javnog servisa da, bez izuzetka, omogući pravo na informisanje.

"Izvještavanje uživo u vanrednim situacijama nosi sa sobom nepredvidivost i rad na terenu u rizičnim uslovima. Izražavamo posebnu zahvalnost Misiji OEBS-a na posvećenom i pouzdanom partnerstvu na putu unaprjeđenja profesionalnih vještina novinara i novinarki Javnog servisa. Kontinuirano ulaganje u edukaciju i obuke od presudnog je značaja za postizanje profesionalnih standarda, u odnosu na rastuće izazove savremenog društva", kazao je Raonić.

On je dodao da je u zajedničkom fokusu bezbjednost i princip kredibilnog izvještavanja, zasnovan na vrijednostima ljudskih prava i demokratije.

Ova je bio prvi dio obuke organizovane za RTCG ove godine, dok će drugi dio biti organizovan na jesen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније