Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Jovančević, TVCG

19. 05. 2022. 06:45   >>  06:43 3

ŠANSA ILI UDALJAVANJE OD EU

Oprečna mišljenja o benefitima od Otvorenog Balkana

Da li je Crna Gora spremna za Otvoreni Balkan i koliko bi ta inicijativa uticala na promjenu zakonodavnog okvira, pokušali smo da saznamo. Ministarka evropskih poslova Jovana Marović smatra da sve što bi donijelo neku korist Crnoj Gori trebalo bi razmatrati i učestvovati u unapređivanju tog sporazuma. Profesorica Gordana Đurović, ipak, smatra da Crna Gora ne bi trebalo da donosi ishitrene odluke. Za nju je evropska perspektiva jedino logična, posebno sada kada se iščekuju završna mjerila.

Otvoreni Balkan i Crna Gora, kao dio te inicijative otvaraju i mnoga pitanja. Ipak, nova vlada želi da odškrine i ta vrata.

"Postoji niz otvorenih pitanja, jeste da Crna Gora za sada sve što postoji u okviru Otvrenog Balkana ima na bilateralnom nivou sa državama u okruženju. Iako i ta inicijativa trebalo da donese nešto dobro i korisno onda bi trebalo zajednički da unaprijedimo inicijativu", kazala je Marović.

A da bi pristupanje Otvorenom Balkanu bio korak unazad, smatra profesorica Gordana Đurović predsjednica Crnogorske panevropske unije.

"Razlog je taj što treba promijeniti nacionalno zakonodavstvo. To je jedan preliberalan režim trgovine, koji zadire u carinski postupak i spoljno trgovinsko radno zakonodavstvo, prpeoznavanje diploma, obrazovanje, bezbjednost hrane i rad inspekcijskih službi", kaže Đurović.

Ali ne samo zakonske. Balkan bez granica je, kaže Đurovićeva, i bezbjedonosni rizik.

"Evo najavljeno je da ćemo dobiti završna mjerila do kraja godine. Ako bi se zbog rizika takvog režima kretanja roba i usluga pogoršala situacija u oblasti vladavine prava to ne bi išlo u korist Crne Gore, već bi imala kontaefekat", smatra Đurović.

Da se Berlinski proces nastavlja, poruka je koju šalje međunarodna zajednica, smatra Đurovićeva. To je ujedno, kaže, i poziv da se ne žuri s Otvorenim Balkanom.

"Dobro je da pratimo ovaj proces gdje se EU treba izjasniti po tom pitanju, a istovremeno imamo i glas Vašingtona koji kaže jesmo za regionalne inicijative, ali nastavak rečenice ali u kojima je svih šest zemalja", kaže Đurović.

Ministarka Marović ističe da je puni potencijal Otvorenog Balkana moguć ako je uključeno svih šest zemalja, i ako su sve četiri slobode garantovane.

"Ako idemo ka zajedničkom regionalnom tržištu to podrazumijeva da sve države imaju korsiti da zajednički određuju uslove i da je to zaista korak naprijed u odnosu na sve regionalne inicijative", kaže Marović.

I dok su u Vladi sigurni da zajedničkim snagama Balkan može više i bolje, takvo otvaranje Crne Gore prema novoj inicijativi smatraju velikim pitanjem. Ipak, važnije je, ističe Đurovićeva, kako će Evropa ocijeniti želju naše vlade da ulazi u, kako zaključuje, nove izolovane balkanske tvorevine.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније