Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

19. 05. 2022. 15:52   >>  15:50

ŠĆEKIĆ- LUNDBERG

Podrška UN-a u ostvarivanju kvalitetne zdravstvene zaštite

Crna Gora u potpunosti je posvećena ciljevima održivog razvoja sa posebnim fokusom brige o zdravlju građana, a pomoć međunarodnih organizacija na tom putu od neprocjenjivog je značaja, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i rezidentnog koordinatora UN-a u Crnoj Gori, Pitera Lundberga sa predstavnicima SZO i UNICEF-a u našoj zemlji.

Ministar Šćekić zahvalio je gospodinu Lundbergu na podršci koju sistem UN-a pruža Crnoj Gori kroz niz aktivnosti definisanih strateškim dokumentima orjentisanim na razvoj i unapređenje naše zemlje.

''Meni, kao ministru u Vladi Crne Gore koja je nedvosmisleno opredijeljena na putu ka EU, cilj je suštinsko ispunjavanje obaveza od kojih će dugoročno imati korist građani Crne Gore. U tom smislu iskazujem svoju namjeru da najtješnje sarađujem sa svim međunarodnim institucijama koje imaju namjeru da pomognu našoj zemlji da se razvija kao savremeno i demokratsko društvo. Kvalitetna zdravstvena zaštita i razvoj zdravstvenih servisa u korist građana naš su imperativ. Svi koji su partneri na tom putu naši su najbliži prijatelji'' poručio je Šćekić.

Tokom susreta je posebno naglašena potreba zajedničkog djelovanja na putu Crne Gore ka EU i ostvarivanju Agende održivog razvoja, a rezidentni koordinator UN-a gospodin Piter Lundberg, uz čestitke za imenovanje, upoznao je ministra Šćekića sa važnim projektima koje ovaj sistem sa svojim agencijama sprovodi u Crnoj Gori i najavio planove za osnivanje mehanizma za finansiranje kojim će UN dodatno podržati razvoj i ostvarivanje Agende 2030.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, dr Mina Brajović izrazila je zadovoljstvo zbog značaja i važnosti intervencija koje je ministar prepoznao, a koje su u središtu ostvarivanja agende održivog razvoja sa ciljem unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Predstavnik UNICEF-a u Crnoj Gori Stefan Stanišić pohvalio je saradnju sa Ministarstvom zdravlja i iskazao spremnost za nastavak programa povećanja stope imunizacije kod djece naročito kada je u pitanju MMR vakcina te pomoć oko podrške dojenju novorođenčadi na porodiljskim odjeljenjima, ali i razvoja Strategije ranog dječjeg razvoja kako s aspekta zdravlja tako i obrazovanja i roditeljstva.

Tokom susreta je posebno naglašen značaj zdravstva kao pokretača ekonomskog rasta svake države.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora može privući dosta direktnih stranih investicija, ali i da zdravstveni sistem mora biti značajno ojačan u svakom smislu, kako kadrovskom tako i u tehničko-tehnološkom jer kako je zaključeno, savremeni trendovi zahtijevaju napredne servise u zdravstvu, a zajedničkom, partnerskom snagom domaćih i međunarodnih institucija moguće je postići sinergiju, koja će za rezultat imati kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu na svim nivoima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније