Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

20. 05. 2022. 17:44 >> 17:42

NAKON PRVE GODINE

Pohvale CG za uspjeh u programu Horizont Evropa

Crnogorska naučnoistraživačka i inovaciona zajednica ravnopravno i uspješno učestvuje u jednom od najznačajnijih programa Evropske unije za finansiranje istraživanja i inovacija vrijednom 95 milijardi eura – programu Horizont Evropa, saopšteno je iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Crna Gora je, navode, pristupila ovom okvirnom programu EU za istraživanje i inovacije (2021-2027) u decembru prošle godine, a učešće naše zemlje u njemu je ključno za rast i dalji razvoj crnogorske nauke i inovacija u skladu sa evropskim vrijednostima i naporima.

“Učešće Crne Gore u programu Horizont Evropa je vjerovatno najbliži oblik saradnje Crne Gore sa EU i u velikoj mjeri doprinosi jačanju znanja i iskustva domaćih istraživača i stvara bolje mogućnosti za njihov dalji rad” kazala je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović na Prvom sastanku Horizont Evropa Zajedničkog odbora za istraživanje i inovacije EU i Crne Gore.

Šćepanović je istakla da je Crna Gora veoma posvećena učešću u Programu i uključivanju crnogorskih aktera u najsavremenije istraživačke i inovacione projekte, te da je fokus Crne Gore i optimalno korišćenje mogućnosti Horizont Evropa programa za implementaciju prioriteta pametne specijalizacije (S3).

Ona je napomenula da je naša zemlja napravila značajan iskorak u implementaciji S3 u prethodnom periodu, kao i to da zemlje Zapadnog Balkana takođe napreduju u tom procesu, te da se stvara dobra osnova za jačanje regionalne saradnje.

“Fokusiranje inovacionih kapaciteta na specifične prioritete S3 i jasna institucionalna i programska osnova za inovacije otvaraju širok spektar mogućnosti saradnje, posebno sa zemljama koje dijele iste prioritete, gdje možemo iskoristiti naše komparativne prednosti i kreirati mnogo zajedničkih inicijativa, posebno unutar Horizont Evropa” saopštila je Šćepanović i dodala da je sigurna da ćemo zajedničkim radom doprinijeti postizanju zapaženih rezultata u programu, jer Crna Gora ima naučni i inovacioni potencijal koji treba u potpunosti iskoristiti.

Na sastanku Horizont Evropa Zajedničkog odbora za istraživanje i inovacije, predstavljeno je učešće Crne Gore u različitim aktivnostima Horizont Evropa programa, razmatrana je podrška na nacionalnom nivou u cilju unapređenja učešća Crne Gore u programu kao i budući planovi za kvalitetno korišćenje svih raspoloživih instrumenata u okviru ovog fonda.

Šefica za pridruživanje programu Horizont Evropa u Generalnom direktoratu za istraživanje i inovacije Evropske komisije Ruta Zarnauskaite kazala je da je učešće Crne Gore u Programu značajno postignuće i pohvalila uspjeh naše naučnoistraživačke zajednice u prvoj godini učešća.

Naglasila je da moramo biti sigurni da nam nauka i inovacije pomažu i čine život, ne samo održivim, već čak i mogućim u nekim oblastima naročito imajući u vidu i da treba da doprinesu dugoročnom socio-ekonomskom poboljšanju regiona Zapadnog Balkana koji je ozbiljno pogođen pandemijom Covid-19.

Pored Zarnauskaite, sastanku u Podgorici prisustvovali su i Bernhard Fabianek i Nikelina Naska, a brojni sagovornici sa obje strane uzeli su online učešće tokom trajanja sastanka.

Pored sastanka Zajedničkog odbora, predstavnici Evropske komisije iskoristili su posjetu Crnoj Gori da sa ministarkom nauke i tehnološkog razvoja Biljanom Šćepanović na bilateralnom sastanku porazgovaraju o prioritetima i planovima Crne Gore u oblastima istraživanja i inovacija u narednom periodu.

Takođe, predstavnici Evropske komisije juče su se sastali sa najvažnijim akterima u oblasti istraživanja i inovacija koji su već ostvarili rezultate u Horizont Evropa programu, kao i prethodnom, Horizont 2020 programu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније