Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Mina ]

24. 05. 2022. 16:32   >>  16:30

U HERCEG NOVOM

Sjutra okupljanje povodom 30 godina od deportacije izbjeglica

Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Centar za žensko i mirovno obrazovanje (ANIMA) organizovaće sjutra, ispred Centra bezbjednosti (CB) Herceg Novi, memorijalno okupljanje radi obilježavanja 30 godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.

Iz HRA je saopšteno da je to već 18. put da nezvanična Crna Gora odaje počast žrtvama tog ratnog zločina, a 13. da se godišnjica obilježava ispred zgrade policije u Herceg Novom, odakle su većina izbjeglih prinudno odvedeni i izručeni vojsci Srpske Republike na teritoriju Bosne i Hercegovine (BiH).

Iz te NVO su kazali da će, kao i svake godine, položiti cvijeće i odati počast stradalim žrtvama.

Skupu će, kako su naveli iz HRA, prisustvovati članovi porodica troje stradalih - Sanina Krdžalije, Osmana Bajrovića i Suada Topalovića.

Iz HRA su istakli da će im se, prvi put, ove godine pridružiti ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Crnogorska policija je, podsjećaju iz HRA, u maju 1992. godine nezakonito uhapsila najmanje 66 civila, uglavnom Muslimana, starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata koji je već buktao u BiH, i da ih je kao taoce predala vojsci bosanskih Srba pod vođstvom Radovana Karadžića i Ratka Mladića da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika.

O toj činjenici, kako su naveli iz HRA, svjedoče pisana dokumenta.

Iz HRA su kazali da su svi izručeni iz Herceg Novog 27. maja 1992. godine neposredno nakon toga ubijeni, dok je druga grupa 25. maja 1992. upućena u koncentracioni logor u Foču, i od njih je samo nekolicina preživjela.

Iz te NVO rekli su da još nijesu pronađena tijela svih žrtava deportovanih iz Herceg Novog 27. maja 1992. godine, niti se pouzdano zna mjesto na kome su stradali.

„Takođe, najmanje 33 osobe srpske nacionalnosti iz BiH su takođe uhapšene i izručene vojsci Srpske Republike (kasnije nazvana Republika Srpska) u cilju mobilizacije, a nije poznato da li je neko od njih stradao“, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da su žrtve tog zločina nesporne, i da je Crna Gora njihovim porodicama poslije četvorogodišnjeg suđenja, na osnovu poravnanja 2008. godine, platila naknadu štete zbog nezakonitog djelovanja crnogorske policije koje je dovelo do tragičnih posljedica.

„Da su nezakonito uhapšeni u Crnoj Gori i izručeni kao taoci utvrđeno je i pravosnažnom krivičnom presudom u Crnoj Gori, kao i presudom Haškog tribunala u predmetu Krnojelac (upravnik logora u Foči)“, navodi se u saopštenju.

Iz HRA su rekli da je, međutim, sporno to što sudovi u Crnoj Gori nijesu smogli snage da prepoznaju ratni zločin i da ga kazne.

„Grupa majki, ćerki i sestara stradalih žrtava podnijela je predstavku Evropskom sudu za ljudska prava zbog toga što Crna Gora nije obezbijedila krivičnu pravdu u tom slučaju i poštovala ljudsko pravo na život i zabranu mučenja i HRA ih zastupa u tom sporu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su HRA, CGO, ANIMA i nekadašnji član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Saša Zeković, prije 11 godina uputili tadašnjim vlastima tri inicijative koje do danas nijesu prihvaćene.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније