Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

28. 05. 2022. 09:48 >> 09:46

VILAN I ŠĆEKIĆ

Izrael spreman da doprinese razvoju zdrastvenog sistema CG

Izrael je spreman da doprinese razvoju zdrastvenog sistema Crne Gore, kazao je nerezidentni ambasador Izraela u Crnoj Gori Jahel Vilan. Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i Jilan su na jućerašnjem sastanku iskazali spremnost da se kvalitetna saradanja u oblasti zdravstva dvije zemlje i u narednom periodu nastavi, kroz realizaciiju konkretnih aktivnosti, koje će osnažiti crnogorski zdravstveni sistem.

Ambasador Vilan je poželio ministru Šćekiću uspjeh u radu i naglasio da je Izrael spreman da doprinese razvoju sistema zdravstva u Crnoj Gori.

“On je kazao da je potrebno da se utvrde zajednička polja djelovanja između dvije države, ističući da je zdravlje, svakako jedno od njih. Ambasador Vilan je dodao da izraelski zdravstveni sistem, koji je u doba pandemije, kako je naveo, dokazano bio jedan od najboljih, može pomoći crnogorskom zdravstvu, kako kroz stručno usavršavanje naših ljekara, tako i nabavkom medicinske opreme i primjenom savemenih metodologija prilikom operativnih procedura”, navodi se u saopštenju MZD.

Nagalašavajući značaj saradnje sa državom koja ima uređen i stabilan sistem zdravstva, ministar Šćekić je ocijenio da će edukacija crnogorskih ljekara u renomiranim zdravstvenim centrima Izraela podići kvalitet usluga i cjelokupnog sistema, što je, kako je kazao jedan od osnovnih ciljeva Ministarstva zdravlja.

„Pandemija je bila upozorenje za cijeli svijet, pa i za naš zdravstveni sistem, jer smo u takvim vanrednim okolnostima prepoznali određene nedostatke i potrebe sistema. Iz ove situacije pokušaćemo da izvučemo pouke kako bi u budućnosti mogli pravovremeno i na pravi način da reagujemo na moguće zdravstvene izazove”, kazao je on.

Ono što se iskristalisalo kao neophodno je obnoviti infrastrukturu, kroz rekonstrukciju postojećih i izgradnju predviđenih objekata, zatim zaustavljanje odliva medicinskog kadra, kao i stručno osposobljavanje i edukacija zdravstvenih radnika u segmentima gdje je potrebno, kako bi uz dokazane kadrove postali interesantni i za širi region, ne samo za Crnu Goru.

“ Želimo da angažujemo najbolje doktore, koji bi pružali našim pacijentima najkvalitetnije zdravstvene usluge i istovremeno edukovali naše ljekare“, kazao je ministar Šćekić.

Pored toga, prema njegovim riječima, za unapređenje zdravstvenog sistema veoma je značajno jačanje tehnološko tehničkih kapaciteta, kao i digitalizacija zdravstvenog sistema, kao logistika za uvezivanje svih segmenata u sistemu. U tom smislu, istakao je ministar, od velikog značaja biće upravo pomoć i iskustvo Izraela u oblasti zdravstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније