Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

08. 06. 2022. 12:02 >> 12:04
1

ISTOPOLNI BRAKOVI

LGBT Forum Progres tužio državu

LGBT Forum Progres podnio je tužbu zbog diskriminacije protiv države Crne Gore, u vezi sa primjenom Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, zbog toga što crnogorskim državljanima nije omogućeno pravo upisa istopolnih partnerstava sklopljenih u inostranstvu u matični registar u Crnoj Gori, iako im se ovim Zakonom to pravo predviđa.

“Ovakva situacija, nastala usljed neusklađenosti niza ključnih zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu, prevashodno Zakona o matičnim registrima, proizvela je očiglednu i nedvosmislenu diskriminaciju na štetu istopolnih parova koji se nalaze u takvoj situaciji i tužioca u ovom slučaju, kako po osnovu seksualne orijentacije, tako i po osnovu životnog partnerstva”, saopštio je izvršni direktor John M. Barac.

Okolnosti slučaja ove tužbe i stanja bespravlja koje sada postoji u našem sistemu nedvosmisleno ukazuju da crnogorski pristupi i procedure oko usvajanja Zakona, kaže Barac, nijesu donijele pogodnosti za istopolne zajednice, iako je to bilo „zamišljeno“ i obećavano sa svih državnih adresa. “Ovakav pristup nije pokazao ni svrsishodne benefite za crnogorske državljane, niti fleksibilnost primjene Zakona koja je bila prijeko potrebna”, navodi se u saopštenju.

LGBT Forum Progres je u tužbi predstavio detaljne argumente i ukazao na ključne činjenice vezane za nastalu situaciju, te dokazao potpunu neizvjesnost primjenjivosti Zakona u ovom i sličnim slučajevima. “Država je propustila da predvidi pravne efekte u odnosu na stvarne preduslove i pokazala da nije brinula o pravnim, sistemskim i institucionalnim slabostima, što je stvorilo diskriminaciju”, dodao je on.

Činjenica da su nadležne institucije, namjerno ili ne, propustile da usvoje odgovarajuća podzakonska akta i usklade sve relevantne zakone potrebne za nesmetano sprovođenje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, kako kaže Barac, jasno ukazuje na to da je došlo do stvaranja pravne nesigurnosti, a da su takve nastale okolnosti oštro suprotstavljene i Ustavnim garancijama jednakosti, ravnopravnosti, vladavini prava, pravnoj sigurnosti, zabrani diskriminacije, supremaciji međunarodnog prava i svim drugim međunarodnim konvencijama.

“Na ovaj način, država Crna Gora ne samo što je uspostavila zbunjujuću, apstraktnu i složenu strukturu odlučivanja bez presedana, već je propustila i da uspostavi pravičnu ravnotežu prema članu 8 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i time pokazala da nije uspjela da obezbijedi konkretan, izvjestan i namjeravani pravni okvir za priznavanje i zaštitu istopolnih zajednica, ali i garantovanog prava o jednakosti svih pred zakonom. Smatramo da je sada obaveza sudske grane vlasti da ispravi nepravdu koju su počinile i aktivno čine izvršna i zakonodavna vlast”, naveo je on.

Prosto rečeno, država Crna Gora je, kroz sistemsko i sistematsko ignorisanje osnovnih ljudskih prava istopolnih partnera i uopšte LGBTI zajednice, dovela do postojanja većeg stepena diskriminacije sada nego što je to bio slučaj prije usvajanja Zakona.

“LGBT Forum Progres će crnogorsku javnost blagovremeno obavještavati o toku ovog sudskog postupka i njegovim ishodima koji će, ukoliko tužba bude usvojena, donijeti promjene koje će predstavljati ključnu prekretnicu ne samo za istopolne zajednice, već i odnosu na položaj i ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori”, zaključio je Barac u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније