Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 06. 2022. 20:44 >> 21:17
1

EMISIJA "OKVIR"

"Dekriminalizovati upotrebu kanabisa"

Govoreći o inicijativi legalizacije kanabisa u medicinske svrhe koju je podnio SDP, predstavnik te partije Adnan Striković kazao je da bi legalizacija kanabisa u medicinske svrhe bila korisna. On je kazao da može doći do određenih nuspojava, ali da korisne strane prednjače. 

Inicijator legalizacije marihuane Nikola Banović kazao je da se ta inicijatiova zalaže i za dekriminalizaciju upotrebe kanabisa. On je predložio da se formira kontrolno tijelo koje bi se bavilo nadzorom kultivacije, prerade i distribucije kanabisa, kao i konzumacijiom. 

"Vi ne možete da koristite kanabis bilo gdje. Vi imate određena turistička mjesta, privatne domove...", kazao je Banović. 

On je kazao da postoje legalne supstance koje izazivaju smrtni ishod, poput cigareta ili alkohola, dok "kanabis nema nikakvih smrtnih ishoda od kad se vodi statistika"

Doktor Vladimir Dobričanin kazao je da kada se govori o medicinskoj upotrebi svih preparata koje se dobijaju iz kanabisa, o tome se debata treba voditi samo sa stručnom javnošću. 

On je kazao da postoje određeni preparati koji se koriste za pacijente koji su na hemoterapiji, ali da i oni izazivaju određene nuspojave, poput povraćanja. 

"Što se tiče medicinske upotrebe, to je nešto što treba da uđe na naše tržište. Postoje određene procedure koje se moraju ispoštovati, i postoje određene procedure koje će marihuanu ne legalizovati, nego registrovati", naglasio je Dobričanin. 

On je kazao da je marihuana droga koja izaziva tokom i nakon koriščenja suprimiranje centralnog nervnog sistema, dovodi do tahikardije...

 Advokat Dalibor Kavarić kazao je da nije protiv registracije lijeka baziranog na osnovu ekstrakata ili sintetičkih proizvoda iz indijske konoplje. 

"Ja sam protiv legalizacije uzgajanja marihuane, i dozvoljavanja da privatna lica bez mogućnosti države da ih kontroliše proizvode konoplju i da budu karika u lancu gdje bi se pod okriljem upotrebe marihuane u medicinske svrhe ona proizvodila", kazao je Kavarić. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније