Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

12. 06. 2022. 17:50   >>  17:56 3

VUJIČIĆ

"Optužbe Kavarića netačne i paušalne"

Povodom krivične prijave koju je podnio advokat Dalibor Kavarić protiv NN lica u Zavodu za školstvo, oglasio se šef kancelarije za opšte poslove u toj ustanovi, Predrag Vujičić, ističe da su optužbe netačne i paušalne.

Kako objašnjava u dematiju, nejasno je po kojem zakonu je advokat Kavarić preuzeo nadležnost državnih institucija i kontrolisao javne nabavke u Zavodu za školstvo i da li to opravdava njegovo mjesečno plaćanje od 530 eura koje mu je opredjelila V.D. direktorica i to u narednih 12 mjeseci bez prava raskida ugovora o njegovom angažovanju.

"Pitamo se da li ekspert za javne nabavke po osnovu dodatne satnice od 75 eura koje mu isplaćuje Zavod iz budžetskih sredstava za obavljanje poslova koji su u nadležnosti Službe za opšte poslove i finansije, smatra krivičnim djelom propuste tehničke prirode. Da li je razlog za podnošenje krivične prijave postupak pred Inspekcijom rada, Prosvjetnom inspekcijom i Upravnom inspekcijom protiv v. d. direktorice Zavoda za školstvo zbog oštećenja državnog budžeta u iznosu od 100.000 eura za šta će biti podnesena adekvatna krivična prijava", naglašava Vujičić.

Kako objašnjava, v.d. direktorica zavoda je od juna do decembara 2021. godine primala neosnovano dvije plate, jednu u školi "Vukašin Radunović" u Beranama i drugu u Ministarstvu prosvjete, iako je u ovom periodu na njeno radno mjesto u školi primljena druga osoba.

"Možda je razlog za ovakvo postupanje advokata to što je Služba za opšte poslove i finansije u Zavodu za školstvo napravila tri službene zabilješke o nezakonitosti rada v.d. direktorice, počev od angažovanja advokata za obavljanje poslova službenika koji su im u opisu posla po sistematizaciji, preko nezakonitih ugovora o povremenim i privremenim poslovima, pa sve do nezakonitog iznošenja povjerljive dokumentacije iz službenih prostorija i dostavljanje neovlašćenim licima. No, ovo će biti sve obuhvaćeno krivičnom prijavom protiv nje zbog zloupotreba službenog položaja i oštećenja državnog budžeta", ističe Vujičić.

Što se tiče pojedinosti koje su navedene u medijima, kako dodaje, netačne su i paušalne.

Objašnjava da je po osnovu Zakona o javnim nabavkama, Zavod za školstvo od 2014. raspisivao tendere za nabavku usluga dječjeg odmarališta koje može obezbijediti tehničku realizaciju programa "Cetinje-jedna priča". Ove tenderske procedure su u više navrata kontrolisane od Inspekcije za javne nabavke i unutrašnje revizije Ministarstva prosvjete o čemu postoje dokazi – izvještaji revizora i zapisnici inspektora, te nijesu nađene nepravilnosti. Zakon o javnim nabavkama jasno je propisivao prethodnih godina sastav tenderske komisije, tako da komisija mora imati lice koje ima položen stručni ispit za javne nabavke i jednog diplomiranog pravnika, dakle nije se mogla mijenjati komisija svake godine, kako Kavarić smatra da bi trebalo.

"Cifre koje se navode u medijima su potpuno netačne i ne može se znati na koji način ih je pomenuti advokat izračunao. Na osnovu finansijskih evidencija se lako da ustanoviti da nije potrošeno za ovu namjenu u zadnje tri godine 1.315.000 eura, već 720.222 eura. Iz ugovora o javnim nabavkama se jasno vidi da je cijena koštanja po učeniku 70 eura za tri dana, a ne 37 eura po danu ili 110 eura za tri dana, kako navodi advokat Kavarić, a koja pored ishrane, prevoza i svih ostalih usluga obuhvata i ulaznice u muzeje na Cetinju, usluge kustosa, vodiča i dr. Do ove cijene se došlo po osnovu ponude jedinog ponuđača na javno raspisanim tenderima – državne javne ustanove 'Lovćen Bečići'. Sve fakture prate spiskovi učenika koje su poslale škole, pri čemu učenici i škole su oslobođeni bilo kakve vrste plaćanja. Svake godine Ministarstvo finansija je namjenski opredjeljivalo sredstva za realizaciju ovog programa tako da se ne može raditi ni o kakvom nenamjenskom trošenju sredstava, a naročito u ovom slučaju, jer se praktično radi o saradnji nekoliko državnih organa – Ministarstva prosvjete, Ministarstva kulture, Ministarstva urbanizma, Ministarstva rada i socijalnog staranja i institucija koje su pod okriljem ovih organa (škole, muzeji, nacionalni parkovi i sl). Jedne godine je potrošen manji iznos zbog epidemije korona virusa tako da je to možda bio osnov računice advokata koji podnosi krivične prijave", navodi se u demantiju.

Vujičić ističe i da kao mogući osnov za podnošenje krivične prijave je možda i insistiranje v.d. direktorice da sredstva koja su budžetom namijenjena za ovaj program treba preusmjeriti na nešto drugo.

"Motivi za to neka budu u najmanju ruku upitni, odnosno pitamo se koji razlozi mogu biti protiv realizacije ovog programa imajući u vidu njegove ciljeve. Nek prosudi prosvjetna javnost, 50.000 učenika koji su pohađali ovaj program i njihovi roditelji. Uostalom, sve eventualne nepravilnosti se mogu utvrditi od nadležnih državnih institucija i državnih službenika za to zaduženih, bez plaćanja advokata 12 mjeseci u Zavodu za školstvo koji pri tom niti ima sudskih sporova niti je imao ikada", zaključuje Vujičić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније